Cumhuriyet Başsavcılığı Atabeyler Gerilla Grubu ile ilgili iddianamesini tamamladı.
Abone olKamuoyunda ''Atabeyler Grubu'' olarak bilinen soruşturma kapsamında, 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında ''hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma'' suçundan iddianame hazırlandı.
Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet savcılarından Dilaver Kahveci tarafından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianamede, pilot yüzbaşı Murat Eren'in ''Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal ortamın iyi olmadığı, ülkenin yönetim biçimi olarak felakete götürüldüğü ve bir şeyler yapılması gerektiği'' düşüncesinde olduğu belirtildi.
Eren'in bu amaçla yasadışı oluşum kurduğu pilot üsteğmen Yakup Yayla ve astsubay Erkut Taş ile bazı eylemler yapma konusunda anlaştığı anlatılan iddianamede, Eren'in temas kurduğu Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Cemal Hasan Özdeş ve Merzifon İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Raşit Çavdar'ın oluşuma olumlu bakarak, grup içinde yer aldıkları ifade edildi. Atabeyler Grubunun eylemlerde kullanılmak üzere temin ettiği çok sayıda silah, patlayıcı madde, bomba düzenekleri ve askeri mühimmatın yanı sıra bazı dokümanların esnaf Yunis Akkaya'nın Eryaman semtindeki evinde saklandığına yer verilen iddianamede, şüpheli astsubay Yasin Yaman ise bazı yerlerin krokileri ve şifreli anlaşma yöntemlerinin yazılı olduğu belgeler ele geçirildiği kaydedildi.
PATLAYICILAR VE DÜZENEKLER
Yüzbaşı Eren'in, temin ettiği 3 adet 225'er gramlık TNT kalıbını patlayıcı madde uzmanlık eğitimi alan astsubay Taş'a verdiği anlatılan iddianamede, astsubay Yaman'ın da dinamit lokumları ve fünyeleri edindiği belirtildi. Esnaf Akkaya'nın, zaman ayarlı bomba düzeneklerinde kullanılmak üzere Eren'in talebi üzerine Suat Kıy'dan 20 adet köstekli saat aldığı, Kıy'ın oluşumdan haberi olduğu ve saat satarak, oluşuma yardım ettiği ifade edildi.
Yüzbaşı Eren, üsteğmen Yayla ve astsubaylar Taş ile Yaman'ın, Cüneyd Zapsu'nun ortağı olduğu BIM mağazalar zincirinin Ankara'daki 15 şubesine bombalı saldırı düzenlemeyi düşündükleri belirtilen iddianamede, şüphelilerin bu yerlerde keşif yaptıkları bilgisine de yer verildi.
İddianamede, söz konusu eylemler için temas kurulan Gümrük Müsteşarlığında görevli Mehmet Karatepe ve Başbakanlık Özürlüler İdaresinde görevli İsmail Binici'nin, grup içinde yer almayı kabul ettikleri kaydedildi. İddianamede, Eren ve Akkaya'nın eylem düşüncelerini ilettikleri Merzifon İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Raşit Çavdar ve Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Cemal Hasan Özdeş'in de grup içinde yer aldıkları ifade edildi. Eren, Taş ve Akkaya'nın, kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde bazı siyasetçiler ve gazetecilere karşı da eylem yapılmasını tartıştıklarına yer verilen iddianamede, ''Ancak düşüncelerini gerçekleştirme yönünde düşünce planını aşıp eylem planına geçecek şekilde herhangi bir hazırlık içinde olmadıkları anlaşılmıştır'' denildi.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede, şüphelilerin eylem yapma konusunda anlaşmalarının Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220. maddesinde tanımlanan ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' kapsamı dışında olduğunun altı çizilen iddianamede, şüphelilerin suç işlemek için anlaşmalarının TCK'nın 316. maddesinde düzenlendiği belirtildi.
İddianamede Murat Eren, Erkut Taş, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Yunis Akkaya'nın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için anlaşma'' suçuna uyan TCK'nın 316/1 ve ''izinsiz patlayıcı bulundurmak ve nakletmek'' suçunu düzenleyen 174/1-2 maddelerinden 7 yıl 6'şar aydan 24'er yıla kadar hapisleri talep edildi. Yunis Akkaya ve Erkut Taş hakkında ayrıca ''ruhsatsız silah bulundurma'' ve ''silah alım satımına aracılık etme'' suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası istendi.
İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Mustafa Raşit Çavdar ve Cemal Hasan Özdeş'in de TCK'nın 316/1. maddesi uyarınca 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisleri istenen iddianamede, iş adamı Kıy'ın da ''oluşuma yardım'' suçundan 1.5 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Bu arada, soruşturma sırasında ifadeleri alınan Seyit Mehmet Ertürk, Fuat Ertürk, Mesut Terme, Yusuf Vehbi Eren ve Ömer Faruk Çolakoğlu hakkında ek takipsizlik kararı verildi.