BIST 10.582
DOLAR 32,56
EURO 35,24
ALTIN 2.470,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Evrim teorisinde şüphe

Tüm memelilerin dinozorların soylarının tükenmesinin hemen ardından ortaya çıktığı yönündeydi.

Abone ol

Yeni bir uluslararası araştırmanın sonuçları, modern dünyada insanlar dahil tüm memelilerin dinozorların soylarının tükenmesinin hemen ardından ortaya çıktığı yönündeki evrim teorisi üzerinde şüphe doğurdu.

Bugüne kadar, yeryüzünde en baskın tür olan memelilerin, bundan 65 milyon yıl önce dinozorların yok olmasının ardından ortaya çıkıp geliştiklerine inanılırdı. Bir anlamda, bir gök cisminin yeryüzüne çarpmasıyla dinozor türünün tükenmesi, memelilerin mağaralardan, çalılardan çıkarak yeryüzünde hâkimiyet kurmasına neden oldu görüşü kabul görmekteydi.

Ancak bu yeni çalışma, bugün dünyada yaşamakta olan memelilerin atalarının dinozorların yok olmasından hemen sonra değil milyonlarca yıl sonra ortaya çıktığını gösteriyor.

Çalışmanın sonuçlarını gösteren raporun yazarları, bu sonuca dev bir soyağacı oluşturmalarının ardından vardıklarını söylüyor.

Araştırmacılar, soyağaçlarının bugünkü memelilerin atalarının dinozorların yok olmasından çok sonra ortaya çıktıklarını gösterdiğini vurguluyor.

Raporda, memelilerin dinozorların yok olmasından en az 10 milyon yıl sonra bir küresel ısınma dönemi sonucunda ortaya çıktıklarının sanıldığı belirtiliyor.

Raporun yazarlarından Londra Zooloji Kurumu’ndan Kate Jones, “Herkes, yeryüzündeki dinozorların memelilerin hakimi olduğunu, insanlara kadar ulaşan memeliler soyunun dinozorların yok olmasıyla geliştiğine inanmaktaydı.” diyor ve aslında bugünkü memelilerin, fillerin, zürafaların ortaya çıkışının dinozorların yok olmasından 10-15 milyon yıl sonraya rastladığını vurguladı.

Bilim adamları, bu sonuçlara, memelilerin dev bir soyağacını çıkararak ulaştılar.

Aynı zamanda, bu verilerin sadece biyolojik tarihi anlamaya değil, memelilerin geleceğiyle ilgili öngörülere de rehber olması umuluyor.