Evrende tek başına mıyız?
Bilim adamları, evrende akıllı yaşam biçimi olup olmadığını bulmak için daha önce yapılan çalışmalardan 10 kat daha büyük bir alanı tarayacak.
Abone olİngiltere'nin başkenti Londra'da Kraliyet Bilimler Akademisi'ne bağlı "Breakthrough Initiatives" tarafından başlatılan girişim ile Dünya dışında yaşam olup olmadığı araştırılacak.
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kraliyet Bilimler Akademisi'ne bağlı "Breakthrough Initiatives (Çığır Açan Girişimler)" tarafından başlatılan "Breakthrough Listen (Çığır Açan Dinleme)" girişimi ile Dünya dışında yaşam olup olmadığı araştırılacak.
Yeryüzüne en yakın bir milyon yıldızdan gelen sinyallerin analiz edilmesini öngören ve yaklaşık 10 yıl sürecek proje, 100 milyon dolara mal olacak.
Bilim adamları, evrende akıllı yaşam biçimi olup olmadığını bulmak için daha önce yapılan çalışmalardan 10 kat daha büyük bir alanı tarayacak. Projede ABD'nin Batı Virginia eyaletindeki Green Bank ile Avustralya'daki Parkes Teleskobu olmak üzere dünyanın en güçlü iki teleskobu kullanılacak.
Projenin kurucularından Rus iş adamı ve Digital Sky Technologies şirketinin sahibi Yuri Milner, "Teknolojide ulaştığımız nokta, artık bize insanoğlunun en önemli sorusuna yanıt bulma olanağı tanıyor: Evrende tek başına mıyız? Breakthrough Listen girişiminde sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla herkesin yardımına başvuracağız" dedi.
ÜNLÜ ASTROFİZİKÇİDEN DESTEK
Yaşamını evrenin gizemini çözmeye adayan ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking de uzayda hayat olup olmadığını bulmak için başlatılan girişime destek verdi.
Hawking, projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda "Kim bilir belki de evrenin bir yerlerinde akıllı bir yaşam biçimi, bizim ışıklarımızı izliyor ve ne anlama geldiklerini biliyor. Ya da belki evrende bizim dışımızda akıllı bir yaşam biçimi yok. Her iki durumda da önümüzdeki en önemli sorulardan biri bu. Dünya'nın dışında yaşam olup olmadığı sorusuna artık yanıt bulmalıyız" dedi.
Projeyi insanoğlunun en önemli bilimsel girişimlerinden biri olarak niteleyen Hawking, "Evreni anlamak için atomları, atomları bir arada tutan güçleri, uzay ve zamanın sınırlarını, yıldızların doğumlarıyla ölümlerini, kara deliklerin sırlarını bilmeliyiz. Yine de yeterli değil. Bunlar, her şeyi açıklayamaz. Yıldızların ışığını açıklayabiliriz ama Dünya'da parlayıp sönen ışıkları açıklamak için yaşamı bilmeliyiz" diye konuştu.
Evrende yalnız olup olmadığımızı bulmak için ilk girişim, 1960'ta gök bilimci Frank Drake tarafından düzenlenmişti. 26 metrelik radyo teleskobu kullanan Drake, Güneş Sistemi dışındaki akıllı yaşam biçimleri tarafından gönderilen radyo sinyallerini aramış ancak başarılı olamamıştı.