BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,75
ALTIN 2.979,56
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Evliya Çelebi'nin ismi Hans olsaydı

Seyahatname isimli kitabıyla bilinen ünlü gezginimiz Evliya Çelebi, Almanya'nın Bremen kentinde tanıtıldı.

Abone ol

Türk Dil Kurumu Eski Başkanı  Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın Bremen'de verdiği 'Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi ile Geçmişe Bir Yolculuk konferansta, 'Eğer Evliya Çelebi'nin ismi Hans olsaydı bugün onu tüm dünya ezberlemişti' dedi.

Almanya'nın Bremen kentinde Seyahatname isimli kitabıyla bilinen ünlü gezginimiz Evliya Çelebi düzenlenen Seyyah-ı Âlem (Dünya Gezgini) Evliya Çelebi ile Geçmişe Bir Yolculuk konferansıyla  Avrupalı Türklere ve yeni nesile tanıtıldı.

UETD Bremen ile DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği tarafından organize edilen  konferansta konuşmacı olarak kürsüye Türk Dil Kurumu Eski Başkanı  Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın çıktı.    

30 ÜLKEYİ GEZİP 257 KENTTE KONAKLADI

Deniz Saray'da düzenlenen konferansta konuşan  gençlerin Akalın, Evliya Çelebi'nin bilinmeyen yönlerini anlattı. Evliya Çelebi'nin en büyük edebiyat serisine imza attığını, insanlığa yol gösterdiğini belirten Prof. Dr. Akalın, 'Seyahatname 10 ciltten oluşmakta, üst üste konduğunda bir insan boyunun yarısına ulaşmaktadır. Eşsiz bir eserdir. Evliya çelebi bu eseri yazarken 25 milyon metrekarelik alanı gezmiş, 30 ülkeyi ziyaret edip 257 kentte konaklamıştır. Çelebi 70 yıllık ömrünün 50 senesini seyahat ederek ve gördüğü yerleri kaleme alarak geçirmiştir. 6 dil bilen Evliya Çelebi çok iyi ata biner, kılınç kullanır, ok atardı. Çelebi ayrıca hafız ve hattattı. Sesi çok güzel olduğu için zamanın padişahı olan 4. Murat'a şarkı söylerdi. Evliya Çelebi yazdıklarıyla tarihe ışık tutan eşsiz bir yazardı. Onun gibi hiç olmadı. Eğer Evliya Çelebi bir Alman gibi Hans, İngiliz veya Fransız olsa onu bugün dünya ezbere bilirdi' dedi.

GENÇLERE TAVSİYE

Prof. Dr. Akalın konferansta gençlere de seslendi. Akalın, 'Evliya Çelebi'yi iyi öğrenin. Onun kitaplarını okuyun. Tarihte hangi kentte ne olmuş, nasıl yaşanırdı, ne vardı, ne yerlerdi ve  buna benzer bilgileri ancak Evliya Çelebi'nin kitaplarında bulabilirsiniz. O bizim övünç kaynağımız. Onu hem biz tanıyalım, hem de anlatalım' diye konuştu.