BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,31
ALTIN 2.840,33
HABER /  GÜNCEL

Eviniz ne kadar güvenlikte?

Hırsızlıkların artması üzerine, evlerin güvenliğini sağlamak için bazı tedbirleri almak gerekebiliyor.

Abone ol

Uzmanlar, ilk etapta hedefin, hırsızlara zarar verecek bubi tuzakları hazırlamaktan çok, daireye girmelerini engellemek gerektiğine dikkat çekiyor.

Her zaman kapının pencerelerin kapalı olması gerekiyor. Evden 15 dakika için çıkılsa bile kapının kilitlenmesi hırsızların daireye girişini engelliyor. Birçok hırsızlık olayı, insanların pazara veya bakkala gitmek için evlerinin kapısını doğru dürüst kilitlemeden çıktıkları o kısacık zaman diliminde gerçekleşiyor. Kapıya yapıştırılan "Sütçü; bugün evde yokuz. Komşuya 3 kg süt bırakmayı unutma" türü notlar, aynı zamanda "Bay hırsız, bugün akşama kadar evde yokuz" anlamına geliyor.

Uzmanlar, güvenlik konusunda şu uyarılarda bulunuyor: "Bir suç işlenirken eve geri dönüyor olabilirsiniz. Eğer evinizde birinin olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle içeri girmeyin ve hemen polisi arayın. Sizi ilgilendirmeyen bir iş için gelen kimseye, kapı otomatiğini kullanarak apartman kapısını açmayın. Eğer tamirci diye kapıyı açtığınız kişi bir hırsız ise hem kendi güvenliğinizi tehlikeye atmış hem de onu içeri almış olmanın sorumluluğunu yüklenmiş olursunuz. Bu nedenle, çağırmadığınız bir tamirciye apartman kapısını açmayın, hatta çağırdığınız tamirciden kimliğini göstermesini isteyin. Kapınıza gelen kişi polis olduğunu söylese bile kimlik sorun. Emniyet görevlilerinin de araştırma yaparken kimlik ibraz etmek zorunda olduklarını unutmayın. Eğer size kimlik gösteremezlerse onları içeri almayın ve hemen polise haber verin. Yedek anahtarınızı asla dairenizin dışında bir yere koymayın. Eğer anahtar kaybetmek gibi bir huyunuz varsa, kapıcıya ya da komşunuza yedek bir anahtar bırakın. Yalnız yaşayan bir bayansanız, tam adınızı kesinlikle ana girişteki kapı ziline yazmayın. Adınızın ilk harfi ve soyadınız yeterli olacaktır. Özellikle kapı zilinde yalnız bayan adı gören hırsızlar, ilk hedef olarak bu daireleri seçerler. Pahalı takılar ve eşyalar konusunda iddialı olmayın. Eviniz ve varlıklarınız konusunda gösterişi minimumda tutun. Sahip olduklarınızdan bahsederken kimlerin kulak misafiri olduğunu bilemezsiniz. Tatile çıkıyorsanız, soygun riski artar. Fakat bu, seyahat edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece bazı tedbirler almanız gerekir. Öncelikle, evin boş olduğu hissini vermemeye dikkat edin. Pahalı mücevherler gibi değer verdiğiniz eşyalarınızı yanınızda götürün veya sorumluluk sahibi bir arkadaşınıza bırakın ya da kiralık kasa tutun. Evdeki elektronik aletler ve lambaların arada bir açılıp kapanmasını sağlayan aparatlar kullanın. Siz yokken gelecek mektupların posta kutusunda birikmesini engelleyin. Güvenilir bir komşunuzdan posta kutunuzu boşaltmasını rica edebilirsiniz. Kıymetli eşyanızın listesini sigorta firmasına gönderin. En iyisi, güvenilir bir arkadaşınızdan siz yokken evinizde kalmasını isteyin".