Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depremin yaralarını sarmaya çalışan Van'da deprem yatırımlarını anlattı.
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de 24 bin 500 kilometre uzunluğunda deprem fayı bulunduğunu belirterek, ''Bu bir fiziksel olaydır ve kaçınılmazdır, fakat deprem konusunda ciddi şekilde kolları sıvamak zorundayız'' dedi.
Bayraktar, bakanlık tarafından geliştirilen Evini Yaptırana Yardım projesinin detaylarını da Van ziyaretinde anlattı.
Bakan Bayraktar, AK Parti Van İl Başkanlığı'nın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen ''Yerel Yönetimler 12. Bölge Toplantısı''na katıldı.
Burada konuşan Bayraktar, AK Parti'nin milletin kurduğu bir parti olduğunu vurgulayarak, partilerinin, milletin duygu ve düşüncelerinden, kendi öz varlığından, fikirlerinden ve bu coğrafyanın tarihi derinliklerinden gelen özelliklerle inşa edildiğini söyledi.
Bayraktar, 11 yıl önce kurulan ve 10 yıldır iktidarda bulunan pir parti olduklarını bildirerek, bu sabah iktidar olmuş gibi heyecanlarını koruduklarını ifade etti.
ÖNCELİKLİ HEDEF 2023
Öncelikli hedeflerinin '2023' yılı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, meselelerinin, vatanı ve milleti payidar etmek, beklentilerinin milletin duasını almak olduğunu kaydetti.
Dünyanın giderek şehirleştiğini ve 7 milyarı aşan dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını anlatan Bayraktar, 75 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 76'sının şehirlerde yaşadığını dile getirdi.
Bayraktar, şehirlerdeki nüfus artarken, köylerin de adeta şehirleştiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Bugün köylerimizin yolları asfaltlanırken evlere içme suyu ve kanalizasyon hizmetleri götürülüyor. Bundan 10 yıl önce bu köylerin çoğunda su ve stabilize yol yoktu. İnsan odaklı bir parti olarak insanımızın refahını ve mutluluğunu hedefliyoruz'' dedi.
Köylerde iş ve aş bulamayan ve çocuğuna daha iyi ortam sağlamak isteyen vatandaşların arayış içinde şehirlere göç ettiğine işaret eden Bayraktar, böyle bir durumun şehirleri içinden çıkılmaz hale getirdiğini belirtti.
Bayraktar, Türkiye'deki deprem gerçeğine de dikkatleri çekerek, şunları ifade etti:
''Ülkemizde 24 bin 500 kilometre uzunluğunda deprem fayı var. Bu bir fiziksel olaydır ve kaçınılmazdır, fakat deprem konusunda ciddi şekilde kolları sıvamak zorundayız. Van depremi bize çok büyük acılar yaşattı. 1999 Marmara depremi de bize büyük acılar yaşatmıştı. Marmara depreminde 18 binin üzerinde insanımızı kaybettik. Türkiye ekonomisi 45 saniye içinde yüzde 10 küçüldü. Van'ımız da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki büyük deprem yaşadı. Allah milletimize bir daha böyle bir felaket göstermesin. Van'da aynı şekilde yıkım oldu. Depremler bir bakımdan yıkımdır, ama bu yıkımı fırsata çevirmek ve iyi değerlendirmek gerekir.''
Van depreminde, Türkiye'nin tek kalp olduğunu, insanların da bir bütün olduğunu gösterdiğini anlatan Bayraktar, Malazgirt'ten başlayan kıvılcımı ve Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye başlattığı kardeşlik hareketini bu milletin devam ettireceğini bildirdi.
EVİNİ YAPTIRANA YARDIM
Van ziyareti sırasında çevre köyleri de ziyaret eden Bayraktar, Evini Yapana Yardım (EYY) modelini geliştireceklerini anlattı.
Yapımı devam eden konutlarda denetimleri artıracaklarını vurgulayan Bayraktar, EYY modelinin, iyi bir sistem olduğunu, depremzedelere ev yapımı için verilen paranın da artırılmasıyla daha iyi olacağını ifade etti.
Bayraktar, EYY modeliyle ev yaptıran vatandaşların, evlerini daha düşük fiyata tamamladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Bu evleri biz yaptırdığımız zaman 100-120 bin liraya mal ediyoruz. Vatandaş yaptırdığı zaman aynı konutu 80-90 bin liraya mal ediyor. O yüzden Evini Yapana Yardım modelini geliştireceğiz. Bu sistemde vatandaşlara verilen para miktarını da artırmak için konuyu Başkanımıza arz edeceğim. Bu sistem daha güzel ve vatandaş daha memnun.''
BU MİLLET ETLE TIRNAK GİBİDİR
Türkiye'deki yaşayan herkesin etle tırnak gibi olduğunun altını çizen Bayraktar, Van depreminde bu birlikteliğin en güzel örneğinin sergilendiğini söyledi.
Bayraktar, depremin ardından devletin ve milletin adeta 8 elle Van'a sarıldığını vurgulayarak, ekonomik anlamda Türkiye'den daha ileri olan ülkelerin bir yılda yapamadığını yaptıklarını ve depremzedelere bir yılda kalıcı konutlarını teslim ettiklerini anlattı.
Van'ın yaralarının büyük ölçüde sarıldığını kaydeden Bayraktar, ''Depremden sonra başka illere gidenlerin yüzde 90 ile 95'i geri döndü'' ifadelerini kullandı.