BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,51
ALTIN 2.881,19
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ev yakıt pilleri geliyor

Vestel pilleri evdeki tüm elektrikli cihazları çalıştıracak. İster buzdolabı isterseniz laptop için kullanabilirsiniz.

Abone ol

İki yıldır hidrojen enerjisi alanında çalışmalarını sürdüren ve bunun için 20 milyon dolarlık kaynak ayıran Vestel'in ürettiği ev yakıt pilleri yıl sonunda raflardaki yerini alacak.

Doğalgazla çalışacak yakıt pili doğalgaz faturasında yüzde 15 maliyet avantajı sağlayacak. Vestel 2008 sonunda piyasaya verilmesi planlanan suyla çalışan yakıt pilinin ise konutlardaki enerji harcamalarını onda bire düşüreceğini iddia ediyor.

Avcılar'daki Zorlu Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını bildirdi.

Ultav, dünyada yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların artık tükenme noktasına geldiğini ve dev enerji şirketlerinin artık bu yakıtlara yatırım yapmamasının bunun bir göstergesi olduğunu anlatarak, Zorlu Grubu'nun da alternatif enerjiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını aktardı.

Ultav, hidrojen enerjisi alanında yaklaşık iki yıldır uzman bilim adamlarından oluşan bir ekiple sürdürdükleri çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydetti.

Ultav, "Bugün vardığımız noktada Türkiye'nin deterjan ham maddesi olarak bir tonunu 300 dolardan ihraç ettiği borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı, tonu 50 bin dolarlık 'hidrojen süngeri' ileri malzemesini elde ettik" dedi.

Ultav, "Bu malzeme ile telsizden dizüstü bilgisayara, radyodan buzdolabına çeşitli kapasitelerde sayısız gereci çalıştıracak PEM (Proton Exchange Membrane) yakıt pillerini, evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak katı oksit yakıt pillerini, yüzde yüz çevre dostu kuru pilleri ve yüksek verimlilikteki özgün elektroliz metodumuzla sudan hidrojen elde etme sistemini geliştirdik. Sertifikasyon ve deneme süreçlerinin ardından üretime hazır olacağız" diye konuştu.

"Hedef, temiz enerji"

Hedeflerinin Türkiye'yi temiz enerji kaynaklarını en yoğun kullanan, bu konudaki sistemlerin en ileri versiyonlarını geliştiren, temiz enerji alanında dünyadaki üç lider ülkeden biri durumuna getirmek olduğunu ifade eden eden Cengiz Ultav, Türkiye'nin en büyük rekabet avantajının mühendislik gücü olduğunu vurguladı.

Ultav, ileri malzemeler ve alternatif enerji gibi gelişmiş alanlarda yapılacak çalışmalarla büyük katma değerler yaratılabileceğini ve bunun Türk insanının refah seviyesinin artırılmasına büyük katkılar sağlayabileceğini dile getirdi.

Hidrojenin bütün dünyada enerji krizini çözmeye en uygun enerji kaynaklarından biri olarak değerlendirildiğini söyleyen Ultav, "Türkiye'nin de sahip olduğu doğal kaynaklarla tam bir hidrojen cenneti olduğunu biliyoruz. Ayrıca, hidrojenin depolanması, emniyetli kullanımı ve ekonomik bir şekilde nakledilebilir hale gelmesinde çok önemli bir fonksiyonu yerine getiren bor türevleri konusunda da dünya rezervlerinin yüzde 60'ına sahip bir ülkeyiz" dedi.

Yeni teknolojilerin avantajları

Ultav, geliştirdikleri pillerle enerji ihtiyacının önemli bir kısmının daha ucuz maliyetle ve daha çevreci bir yöntemle karşılanmasının mümkün olduğunu, yapılacak üç aylık sertifikasyon ve üç aylık test çalışmalarının ardından, bu pillerin aşamalı olarak vitrindeki yerlerini alacağını bildirdi.

Ultav, yakıt pillerinin evde kullanımının mümkün olduğunu, ilk aşama doğalgaz ile çalışacak olan cihazın, daha sonra ilave edecekleri başka bir parça ile tamamen su ile enerji üretecek duruma getirileceğini ve bu sayede bugünkü enerji maliyetinin yüzde 10'u ile aynı enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını söyledi