BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ev kadını sayısı artıyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'na (TEPAV) göre, Türkiye'de işgücü dışında kalan ev kadını nüfusu 12,2 milyon kişiye ulaştı.

Abone ol

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni'nin 8'inci sayısı yayımlandı.

Bültende, ''ekonomik büyümenin temposunun düşmüş olmasına karşın, istihdamın gerilemediği'' şeklindeki yorumlar değerlendirildi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış Mart 2012 işgücü-istihdam verilerine göre, işgücünün son 12 ayda 361 bin kişi arttığı, buna karşılık istihdam edilen kişi sayısındaki artışın 571 bini bulduğu ifade edildi.

Bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

''İlk bakışta olumlu gibi görünen, hatta geçen yıla göre ekonomik büyümenin temposunun düşmüş olmasına karşın, istihdamın gerilememesi olarak yansıyan tablonun daha yakından mercek altına alınması gerekmektedir. Dikkat çekici olan ve açıklayıcı bir unsur; işgücüne katılma oranının gerilemiş olmasıdır. Mart 2011'de yüzde 49,9 olan işgücüne katılma oranının Mart 2012'de artmadığı, hatta yüzde 49,4'e düştüğü görülmektedir. Başka bir ifadeyle 15 yaşın üstünde olup işgücü topluluğuna katılması mümkün nüfusun, bunun yerine işgücü dışı nüfusa dahil olduğu, özellikle 'ev kadını' statüsündeki nüfusun önemli ölçüde arttığı dikkat çekmektedir. İşgücü dışında özellikle ev kadını nüfusunun artması dikkat çekici bir gelişmedir. Nitekim son 12 ayda artmış görünen 868 bin işgücü dışı nüfusun 500 bine yakınının ev işleriyle meşgul kadın nüfusa dahil olduğu görülmektedir. Böylece ev kadını nüfusunun 12,2 milyona ulaşarak istihdam edilen nüfusun yarısına ulaştığı dikkat çekmektedir.''

Üretici sektörlerde istihdam gerilemesi

Bültende, Mart 2011-2012 döneminde yaratılmış görünen 571 bin istihdamın sektörel dağılımına da işaret edildi. Tarım, sanayi, inşaat gibi ''üretici'' sektörlerde istihdam artışı yerine gerileme görülürken, daha çok hizmet sektörlerinin, özellikle de kamu sektörünün istihdam yarattığı kaydedildi.

Mart 2011-2012 döneminde istihdam artışında idari ve destek hizmetlerinin 146 bin ile başı çektiği, çoğu kamu kesimine ait sağlık ve eğitim ile kamu yönetiminde istihdam artışının da 350 bine yaklaştığı ifade edildi.

Bültende, ''Buna karşılık, ekonomideki 'yumuşak iniş' politikasına da bağlı olarak, temposu düşen büyüme ile birlikte, üretici sektörlerde istihdam artışı yerine, gerilemeler gözlenmektedir. Tarım, mevsimsel etkilerle de 173 bin istihdam düşüşü gösterirken imalat 28, inşaat 40, madencilik 42 bin istihdam kayıpları göstermişlerdir'' denildi.