BIST 9.640
DOLAR 34,66
EURO 36,60
ALTIN 2.944,22
HABER /  EKONOMİ

Euro'yu bozdurmak doğru mu?

Elinizde Euro birikiminiz var diyelim. Bozdurmak istiyorsunuz. Acaba bu davranışınız ne kadar akılcı?

Abone ol

www.paradurumu.tv adlı sitede okurlara para yönetimi, tasarruf gibi alanlarda önemli bilgiler veren Özlem Denizmen, günün en çok sorulan bir sorusuna neşter atıyor: Euro'yu bozdurmak ne kadar akılcı?

Önce Denizmen'e gelen mektubu okuyalım:

’Merhaba Özlem abla, benim yaklaşık 9000 euro param var, bunu bozdurayım mı? Ne yapayım? Bana düşüncelerinizi yazabilir misiniz?  Şimdiden teşekkürler’’ Mehmet, Adana

NEDEN DÖVİZ'E TERCİH EDİYORUZ?

Denizmen sorunun yanıtına bir soruyla başlıyor: Neden döviz?

Yanıtını Paranın Güzin Ablası'ndan dinleyelim:

1.Döviz ülkemizde kriz dönemlerinde tercih edilen bir yatırım aracı olmuş. Genelde, beklenmedik bir şekilde yükselip yatırımcısına yüksek kazançlar sağlamış, Türk lirası piyasalarına (Türkiye’ ye) güvenin azaldığı dönemlerde talep edilmiştir diyebiliriz. Bu artık pek doğru bir yaklaşım değil, çünkü milyon tane etkene bağlı döviz hareketleri. Yani sadece TÜRKİYE de olanlar değil, tüm dünyada olanlardan etkileniyor döviz.

2.Döviz ödemeniz vardır, biriktirirsiniz ki ileride ödemenizi yapabilesiniz. Döviz ucuzladıkça alırsınız ki ortalamada hesaplı bir alım yapmış olun. Ödemeniz geldiği zaman o zaman ne olacağı belli olmayan kurlara kalmaz ödemeniz, içiniz rahat paranız bir kenarda durur.

3.Alışkanlık. Ailemizden, çevremizden senelerdir gördüğümüz bir para değerlendirme biçimi. ’Bir kenarda döviz dursun Türkiye’de ne olacağı belli olmaz’. Artık dünyada ne olacağı belli olmuyor!

GELELİM EURO'YA

Denizmen dövizden hareketle sözü euroya getiriyor:

Bir para biriminin değeri, bulunduğu bölgenin ekonomik gücü ile doğru orantılıdır. Bugünkü ekonomiye baktığımızda ise  birçok AB ülkesinin yüksek borçluluk oranları ve bütçe açıklarına karşılık AB ve IMF’nin açıklamış olduğu yardım paketlerine rağmen tehdit oluşturmaya devam ediyor. Yardım paketi daha çok kısa vadeli yangını söndürmeye yetecek gibi. Önlem paketinin uygulanabilirliği ise halen sorgulanmakta. Bu sıkıntılarından ötürü EUR bölgesinin krizden çıkış stratejilerine geçmesi oldukça zor.  İspanya, İtalya onlar da zor durumda ülkeler.

Bütün bunları bırakın genel anlamda EURO nun akibeti tartışılıyor…

DOLAR karşısında EURO bakarsak. ABD tarafında ise görüntü daha iyi, açıklanan makro veriler sevindirici. ABD faizlerini AB’ye göre daha erken artıracaktır diye düşünülüyor. Bu nedenle EURO’nun kısa ve orta vadede USD karşısında değer kazanması zor gözükmekte.

İŞTE YATIRIMIN A, B, C'Sİ

Denizmen 'can alıcı' cevabı yazısının sonuna saklıyor:

Gelelim yatırım konusuna. Yani paranızı çalıştırıp, paradan para kazanmak. Yatırım yapmak kişiye özel bir konu; sizin geçmişinize, bugününüze, hayattaki hedeflerinize, hayallerinize, beklentilerinize göre değişen bir kavram…

Birkaç temel kavram var, gelin sizin 9000 EURO sorusuna uygulayalım beraberce…

-Amaç: Kısa dönemdeki hedefinizi gerçekleştirmek için mi? Yoksa uzun dönemde biriktirip kendinize güvence olması için mi yatırım yapıyorsunuz? Bu para ihtiyaç mı (döviz ödemesi), yoksa bir kenara koyup unuttuğunuz bir miktar mı? Örnek: Sizin neden EURO yatırımınız var? (ilk başta sorduğum soru)

-Vade:Yatırım yapacağınız sürenin uzunluğu, sizin ne zaman paraya ihtiyacınız olacağına bağlı.  Uzun vadeli yatırımlarınızı erken paraya çevirmek isterseniz kayba uğrayabilirsiniz. Eğer acele paraya ihtiyacınız olacaksa kısa vadeli yatırımları tercih etmeniz gerekir. Örnek: Euronuz size ne zamana lazım?

-Risk profili: Risk ve getiri doğru orantılıdır genelde. Getiri arttıkça almanız gereken risk artar. Eğer işler iyi giderse riskli yatırım yüksek gelir getirir, ama ya işler beklendiği gibi gitmezse? Getiri yok, hatta yatırılan para bile kaybolabilir. Yatırım yaparken SİZİN o paranızla ne kadar riske katlanabileceğinizi çok iyi tartmanız gerekir. Örnek: Euro mu alsanız yoksa getirisi belli olan bir ürün mü? (mevduat, bono, ana para korumalı fon…)

-Dağılım: Almak istediğiniz riske göre paranızı nasıl dağıtacaksınız? Paranızın hepsini aynı yere koymamakta fayda var biliyorsunuz. Paranızın kaçta kaçını nereye koyacaksınız? Örnek bu 9000 euro sizin yatırım için ayırdığınız paranın yüzde kaçı?  Diyelim tüm birikmiş paranız bu, ya EURO %20 değer kaybederse ne yapacaksınız?

-Zaman Ayırmak: Bu yatırım yaptığınız parayı takip etmek için ne kadar zaman ayıracaksınız?  Örnek: Euro’yu anlık mı takip  edeceksiniz? Bu dakika başı tansiyon aleti ile tansiyon ölçmek gibi bir şey olur. Heyecan, stres…

Not: Yatırım yaparken eğer bir yatırım uzmanından yardım almıyorsanız (arkadaşı, komşuyu, aileyi kastetmiyorum!) , dünya ekonomisinde meydana gelen gelişmeleri yakından takip edip ciddi bir zaman harcamalı ve ona göre karar almalısınız.

Benim tavsiyem yatırım uzmanına danışarak yine en son kararı sizin almanızdır. Paranızın tek patronu var, SİZSİNİZ. Sevgili Para Durumu takipçileri, siz ne düşünüyorsunuz YATIRIM konusunda? Haydi paylaşın, iyi kötü tecrübelerinizi, sorularınızı…