BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.958,26
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Eurovision'da da mı operasyon yapıldı?

Sektörden kime sorsanız aynı ismi söylüyor. Ben şaşırınca da "Aa bunu herkes bilir" diyorlar. Herkes iftiracı mı bilemem.

Abone ol

İNTERNET HABER - Milliyet yazarı Mehmet Tez, Youtube'un Türk müzisyenlerin hesaplarını sahte tıklama gerekçesiyle silince yaşananları Hafif müzik hafif başka şeyler başlığı ile köşesine taşıdı.

İşte Tez'in yazısından çarpıcı bölümler:

Ali Eyüboğlu'nun, MÜYAP'ın Youtube'daki kanalında milyonlarca sahte izlenme tespit edildiği iddialarını ortaya koyan haberinin ardından Milliyet yapımcılardan görüşler aldı ("İşler 'Tık'ırında gitmedi", 20 Ağustos). Bu haberde Poll Production'dan Polat Yağcı'nın görüşü dikkatimi çekti.

Şöyle diyor Yağcı:

"Yapımcılar yapıyor ya da yapmıyor diyemem ama bu olayı Türkiye'de başlatan herkesin bildiği bir sanatçıdır. Kendisine bir hacker tutup, bu olayı gerçekleştirmiştir. Fanlar bir araya geliyor ve sanatçı adına örgütlenip, bir anda tıklanma sayısını yükseltebiliyor. (...) Her zaman eşit, adaletli bir düzen olsun istiyorum. Kim ne yaptıysa sonucuna katlansın."

Katlansın da bu arapsaçına dönen durumu araştırmaya nereden başlamak lazım?

"Ortada sahtekarlık yok, organizasyon var"

Adı verilmeyen ve bu işleri başlatan, herkesin kim olduğunu bildiği sanatçı kim mesela?

Sektörden kime sorsanız aynı ismi söylüyor. Ben şaşırınca da "Aa bunu herkes bilir" diyorlar. Herkes iftiracı mı bilemem. Ama iddiaya göre bu işi başlatan isim Emre Aydın. MTV Avrupa ödüllerine gitmek için hacker olduğu  iddia edilen Nuwanda nickname'li Emrah Güzelkokar ile anlaşıyor.

Kendisi bir internet "organizasyonuyla" Emre Aydın'ın 2008'de MTV Avrupa ödüllerinde Avrupa'nın en sevilen sanatçısı ödülünü almasını sağlıyor. Bu herkesin anlattığı hikaye.

Tabii hemen Emre Aydın'ın menajeri Fadıl Dinçer'i aradım. Duyduklarımı ilettim ve bir açıklamaları olup olmadığını sordum. "Nuwanda nickname'li Emrah Güzelkokar arkadaşımız sosyal medya PR'ı yapmaktadır, hacker değildir. Kendisi ile 2006'dan beri çalışmaktayız. Arkadaşımız bizim dışımızda birçok isimle de senelerdir çalışmaktadır" yanıtını aldım.

Güzelkokar'ın şu anda bir dijital ajansı var. Facebook sayfasında "Online PR stratejileriyle, takipçileri marka hedefleri için organize eden ve sosyal medyada etkili olmalarını sağlayan dijital PR ajansıdır" yazıyor. "Çalıştığımız sanatçılar" bölümünde Gökhan Tepe, Atiye, Bedük, Emre Aydın, Gece, Yağmur Yaman, Sıla, Toygar Işıklı, Barbaros, Gökhan Keser, Manga, Yalın, Erdem Yener, Gripin, Göksel isimleri yer alıyor.

Kendisine ulaştım ve iddiaları sordum. Özetlemem gerekirse; Güzelkokar o dönemde Emre Aydın'ın 100 bin üyeli fan club'ının yöneticisi. 2008 MTV Ödülleri'nde Emre Aydın'a ödül kazandırmak için organize oluyorlar. Yarışmayı sonuçlandıracak internet oylamasında IP'ye bakılmadığından bir kişi aynı bilgisayardan defalarca oy kullanabiliyor. Bundan faydalanıyorlar ve bu sayede Emre Aydın ödül alıyor. "Ortada bir sahtekarlık yok, organizasyon var" diyor Güzelkokar, "Ben hacker değilim, yazılım bilmem, yaptığım iş sanatçılara strateji hazırlamak. Kimsenin klibinde manipülasyon yapmadım ama yapanlar var, ama MÜYAP'ınki gibi resmi bir Youtube kanalında izleme oranlarında manipülasyon yapıldığına inanmak istemiyorum."

MTV'nin yarışmaları da mı...

Manga da Emrah Güzelkokar'dan hizmet alan gruplar arasında. Hatırlarsanız Emre Aydın'dan bir yıl sonra 2009'da MTV Avrupa Ödülleri'ne gitmiş, internet oylaması sonucunda ne tesadüftür ki onlar da Avrupa'nın en iyi sanatçısı seçilmişti. Güzelkokar bunun tesadüf olmadığını anlattı. Emre Aydın Fan Club olarak o oylamada Manga'yı desteklediklerini ve onlara da aynı şekilde ödül kazandırdıklarını, hatta Manga'nın bu sayede Eurovision'a gidebildiğini söylüyor.
Sonradan MTV kanalı kapandığından Türkiye'den gruplar da bu kategoride yarışma hakkını kaybetti. Devam etsek her sene bizden bir grup Avrupa'nın en iyi sanatçısı olur muydu acaba?

Eurovision'da da mı operasyon yapıldı?

Peki ya Eurovision? Hatırlarsanız Eurovision'da oylama sistemi 2010'dan bu yana devamlı değişti. Halkın telefonla attığı mesajlarla kullandığı oyların ağırlığı azaltıldı. Jüri ile ağırlığı eşitlendi. Bunun nedeni de buraya katılan sanatçıların oylarındaki "sahtecilik" şüphesiydi. Şimdi gel de pimpiriklenme. Bu şüphenin sadece Türkiye'den katılan sanatçılara dair değil, tüm katılımcı ülke sanatçıları için ifade edildiğini belirteyim.