BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,50
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Euro'da entegrasyon artacak

Almanya ve Fransa, euro bölgesinin yönetimini geliştirme yönünde gerekli adımların atılabilmesi için, AB anlaşmalarında değişiklik önerecek.

Abone ol

Almanya ve Fransa, euro bölgesinin yönetimini geliştirme yönünde gerekli adımların atılabilmesi için, AB anlaşmalarında değişiklik önerecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy değişikliklerin euro böldesinde entegrasyonu artıracak türden olacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Avrupa Merkez Bankası'nın rolünde bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Silvio Berlusconi'nin ardından göreve gelmesi ardından, Fransa ve Almanya liderleriyle ilk kez Strasbourg'da görüştü.

Euro bölgesinin en büyük üç ekonomisini oluşturan ülkelerin liderleri, euro bölgesi borç krizinin yayılmasına karşı hamleler ve İtalya'nın yeni hükümetinin ülke maliyesini düzenlemek için atacağı adımları ele aldı.

Eski bir AB Komisyonu üyesi olan Monti, hükümette başbakanlığın yanı sıra Maliye Bakanlığı görevini de bizzat üstleniyor.

Monti, Almanya ve Fransa liderlerine hayata geçireceği ekonomi programını anlattı.

Bu programda İtalya bütçesinin 2013 yılına kadar denkleştirilmesi de var.

Ortak tahvil tartışması

Fransa ve Almanya ülkelerinin piyasaya ortak tahvil sürmeleri konusunda uzlaşma sağlayamıyor.

Almanya dün piyasaya sürdüğü 6 milyar euroluk on yıl vadeli tahvillerin yalnızca 3,6 milyar euroluk kısmını satabilmiş ve bu düşük oran Almanya'da euro'ya geçilmesinden bu yana gerçekleşen en başarısız devlet tahvili satışı anlamına gelmişti.

BBC'nin ekonomi editörü Stephanie Flanders, bu gelişmenin Almanya'nın da krizden muaf olmadığını gösterdiğini ve euro'nun geleceğine dair yaygınlaşan güvensizliğin yansıması olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Dün Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 17 euro bölgesi ülkesinin ortak istikrar tahvili fikrini hayat geçirmesi konusunda görüş almaya başladı.

Almanya'nın karşı çıktığı ortak tahvil hamlesi, ülkelerin mali bütçe ve politikalarının daha fazla müdahaleye açık hale gelmesi anlamına geliyor.

Merkel'in ortak tahvil yerine önerdiği yöntem ise Avrupa Merkez Bankası'nın sorunlu ekonomileri idare konusunda daha fazla görev alması.

Avrupa Merkez Bankası'nın başında da İtalya'nın eski merkez bankası başkanı Mario Draghi var.