Nicola Sarkozy ve Angela Merkel'in görüşmesinden, Euro bölgesi borç krizinin aşılması için AB üyelerinin yeni ve daha sıkı bir anlaşmaya imza atmaları gerektiği mesajı çıktı.
Abone olFransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro bölgesi'ndeki krizin çözümüne yönelik önlemler konusunu ele aldıkları toplantıda 'yeni Euro anlaşması' fikri ağırlık kazandı.
İki lider, yeni anlaşma önerisini Cuma günü yapılacak ve ortak para biriminin kaderi açısından hayati önemde görülen Avrupa Birliği zirvesine taşıyacak.
Almanya, mali siyasetlerin yönetiminde bundan böyle Avrupa Birliği'nin daha güçlü bir denetleyici rol oynamasını isterken, Fransa ulusal yetkilerin korunması konusuna daha fazla önem veren bir tutum benimsiyor.
Teminatını hükümetlerin değil birliğin vereceği AB tahvilleri oluşturulması fikrine ise Almanya karşı çıkıyor ve bunun hükümetlerin harcamalarını dizginlemesi yönündeki baskıyı baltalayacağını savunuyor.
Ek önlemler bakanı ağlattı
Avrupa Birliği'nin en büyük iki ekonomisinin liderleri mali siyasetlerinde eşgüdümü hangi düzeye çekeceğini tartışırken, borç krizinden en fazla etkilenen ülkelerden İtalya ve İrlanda'da yeni ve daha sıkı kemer sıkma önlemleri konusunda uzlaşıldı.
İtalya Başbakanı Mario Monti, önlemlere destek almak için parlamentoda bir konuşma yapacak.
Plan uyarınca vergi kaçırılmasını önlemek için de yeni bir girişim başlatılacak, zenginlere uygulanan vergiler ve emeklilik yaşı arttırılacak.
Sosyal güvenlikten sorumlu bakan Elsa Fornero dün emeklilik reformu için önerilen değişiklikleri anlatırken gözyaşlarını tutamadı, değişikliklerin kendisine 'psikolojik bir bedel ödettiğini' söyledi.
İrlanda Başbakanı Enda Kenny de halkın bu hafta açıklanacak bütçede sıkı önlemlere hazırlanması gerektiğini söyledi.
Plana göre, kamu harcamaları yılda 2,2 milyar euro azaltılırken, toplanan vergiler yılda 1,5 milyar euro artacak.
Yoğun görüşme trafiği
Merkel ve Sarkozy'nin öğle saatlerindeki (TSİ 15.30) görüşmesi, Avrupalı liderler, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ve ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ı Cuma Brüksel'de bir araya getirecek zirve öncesindeki yoğun temas trafiğini başlatıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro bölgesindeki borç krizine kalıcı bir çözüm bulunmasının yıllar alacağını söylemişti.
Kendilerini uzun bir sürecin beklediğini belirten Alman lider, Avrupa Birliği'nin bu süreçte parçalanmasını engellemek için geçmiş AB anlaşmalarının değiştirilmesi gerektiğini kaydetmişti.
Almanya parlamentosunda yaptığı konuşmada, Angela Merkel, ortak para birimi euro'yu kullanan ülkelerin bütçelerinin sıkı biçimde kontrol edildiği bir mali birliğe ihtiyaç duyulduğunu ve bu doğrultuda çalışmaların başladığını söylemişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de daha fazla entegrasyona ve mali disipline gerek duyulduğunu kaydetti.
Risklerin yüksek olduğuna dikkat çeken Sarkozy, "Euro ortadan kalkarsa Avrupa'dan geriye ne kalır?" diye sorarak, "Hiç birşey" dedi.
Fransız lider bu nedenle euro'nun istikrarı konusunda şüphe duyanlara tam bir dayanışma içinde karşı durulmasını istiyor.
Merkel ve Sarkozy son haftalarda sık sık ikili zirveler ile kriz karşısında ortak tutum arıyor. Bu yakın işbirliği basının ikiliye 'Merkozy' adını takmasına yol açtı.
Birlik üyelerinin sadece bütçe açıkları ve enflasyon oranları konusunda değil, vergi ve harcama siyasetlerinin diğer ayrıntıları konusunda da birbirlerine karşı sorumlu hale gelmesine yönelik öneriler, AB anlaşmalarında da değişiklik yapılmasını gerektirecek.
Bu gibi bir değişikliğin hayata geçirilmesi aylar sürebilir. Ancak gözlemciler en azından Cuma günkü zirvede açık bir niyet beyanında bulunulmasının piyasaları yatıştırıp İtalya ve İspanya gibi yüksek borç yükü altındaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmesini umuyor.