BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,75
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesinde kaygılı bir sabah

Avrupa borsaları dünkü büyük düşüşler ardından kaygılı bir bekleyiş içinde yeniden açılıyor. İspanya hükümeti, dün borçlanma faizlerinde yaşadığı rekor düzeydeki artış sonrasında, bugün uluslararası piyasalarda yeni kaynak arayışını sürdürecek.

Abone ol

Avrupa borsaları dünkü büyük düşüşler ardından, bugün kaygılı bir bekleyiş içinde yeniden açılıyor.

İspanya hükümeti, dün borçlanma faizlerinde yaşadığı rekor düzeydeki artış sonrasında, bugün uluslararası piyasalarda yeni kaynak arayışını sürdürecek.

Yatırımcılar İspanya'nın dev boyutlara ulaşan borçlarının altından kalkamayacağından kaygı duyuyor. Ülkede ekonomik gerileme derinleşiyor ve büyük mali sorunlar yaşayan bölge yönetimleri Madrid'den parasal destek istiyor.

İspanya'nın uzun ve kısa erimli borçlanma faizleri, ülkenin boyutları büyüyen ekonomik gerilemesine ve bölgesel yönetimlerin artan mali sorunlarına koşut olarak, kaygı verici bir tırmanışta.

Brüksel'deki kanı, İspanya'nın da yakında AB ve IMF'den tam kapsamlı bir kurtarma paketi talep edeceği yönünde.

İspanya hükümeti ise böyle bir adım atmaya niyetli olmadığını belirtiyor. Bugün Madrid hükümeti, 3 ve 6 aylık hazine bonolarını satışa çıkararak piyasaların nabzını ölçecek.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, İspanya'nın derhal parasal yardıma ihtiyacı olmadığını; ancak gelecek 2-3 yılk içinde büyük miktarlarda krediye ihtiyaç duyacağını ve alacağı bu kredileri ödeyebilecek durumda olamayacağından kaygılanıldığını aktarıyor.

Ekonomi çevrelerinde, İspanya ile daha da da büyük bir ekonomi olan İtalya üzerinde mali baskı oluşmasının yaklaştığı görüşü dile getiriliyor.

Bunun yanı sıra, Euro bölgesinde kurtarma paketi almak zorunda kalan ilk ülke olan Yunanistan'daki durum da, yeniden kaygı uyandırmaya başladı.

AB ve IMF yetkilileri bugün Atina'ya giderek Yunanistan hükümetinin yeni kredi dilimini alabilmesi için gereken adımları atıp atmadığını değerlendirecek.

BBC muhabiri Chris Morris, Yunanistan konusunda, Almanya ve diğer AB ülkelerinin giderek sabırsızlanmaya başladıklarını kaydediyor.