Avrupa Birliği maliye bakanları, Brüksel'de IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan'ın yokluğunda devam ettikleri toplantının ikinci gününde Yunanistan'daki borç krizini görüşüyor.
Abone olAvrupa Birliği maliye bakanları, Brüksel'de IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan'ın yokluğunda devam ettikleri toplantının ikinci gününde Yunanistan'daki borç krizini görüşüyor.
Dün Portekize verilecek 110 milyar dolarlık kurtarma paketinin koşullarını onaylayan bakanlar, Yunanistan'ın ekonomisini yeniden yapılandırma ve özelleştirmeler konusunda daha fazla çaba harcaması gerektiği mesajını veriyor.
Maliye bakanlarının dünkü toplantısında Avrupa Merkez Bankası'nın başına İtalyan Mario Draghinin atanmasına da karar verildi.
Yunanistan, geçen yıl sunulan kurtarma paketine rağmen borç krizini atlatabilmiş değil.
Strauss-Kahn, Euro bölgesinde zorluk yaşayan ülkelere IMF'nin desteğinin sağlanmasında önemli rol oynamıştı.
IMF Başkanı'nın gözaltına alınmasının euro bölgesi ülkelerinin bazılarında yaşanan mali krizlerle mücadele çalışmalarını da sekteye uğratabileceği uyarısında bulunuldu.
IMF internet sitesinde yayımlanan bir açıklamada ''kurumun faaliyetlerine devam etmekte'' olduğunun altı çizildi.
BBC'nin Brüksel'deki muhabiri IMF başkanı olmasa da çalışmaların aralıksız devam etmesi gerektiği yolunda bir görüş olduğunu anlattı.
Avrupa ülkelerinde ortalama borç; gayri safi hasılanın yüzde 80'i düzeyinde.
Krizdeki Avrupa ekonomilerinden İrlanda için bu oran yüzde 120; Yunanistan'da ise yüzde 150'ye yaklaşıyor.
Bu ülkelerde ekonomiler düzlüğe çıkmadıkça, kesintilerin yükünü azaltacak ve borç ödemesini kolaylaştıracak hazine girdileri de tıkanıyor.
Bloomberg için yapılan bir ankete göre uluslararası yatırımcıların yüzde 85'i Yunanistan'ın bir noktada borçlarını ödeyemez hale geleceğine inanıyor.
İrlanda ile Portekiz'in de aynı noktaya geleceğine inananlar da yarıdan fazla.