Avrupa Birliği'nin gelişmekte olan yoksul ülkere yaptığı yardımlar on yıl aradan sonra ilk kez ciddi bir kesintiye uğradı.
Abone olUluslararası kalkınma programlarını inceleyen DATA adlı örgütün yayımladığı raporda, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi nedeniyle Avrupa hükümetlerinin uluslararası yardımlara ayırdığı bütçenin de kesintiye uğradığına dikkat çekiliyor.
Avrupa Birliği'nin gelişmekte olan yoksul ülkere yaptığı yardımlar on yıl aradan sonra ilk kez ciddi bir kesintiye uğradı.
Rapora göre 2010-11 mali yılında uluslararası yardım bütçesinde en yüksek oranda kesinti yapan iki ülke, borç krizini en ağır biçimde hisseden Yunanistan ve İspanya.
Bu dönemde İspanya, uluslarası yardım bütçesini yaklaşık üçte bir oranında indirdi. Yunanistan'da ise bu kesinti yüzde 40 dolayında gerçekleşti.
Yardımların kesilmesi diğer AB hükümetleri için de geçerli. Bütün Avrupa genelinde yoksul ülkelere yapılan yardımların ortalama yüzde 1,5 azaldığına dikkat çekiliyor.
DATA'nın ifadesiyle "Avrupa'daki ekonomik krizin etkisini hissedenler arasında dünyanın bazı en yoksul halkları da bulunuyor."
Uluslararası kalkınma programlarına hükümetlerin aktardığı paranın önemli bir kısmını (yarıdan biraz fazlasını) Avrupa Birliği sağlıyor.
Birleşmiş Milletler'in yoksullukla mücadele programı, zengin ülkelerin ulusal bütçelerinin yüzde 0,7'sini uluslararası yardıma ayırmasını öngörüyor.
Son on yıl içerisinde bu yönde sınırlı da olsa bir ilerleme sağlanmıştı.
Örneğin Hollanda ve bazı İskandinav ülkeleri sağladıkları yardımda yüzde 0,7'nin de üzerine çıktı.
Miktar olarak Avrupa Birliğin'de en büyük katkıyı sağlayan ülke, Almanya.
Almanlar, ulusal bütçelerinin yüzde 0,39'una tekabül eden 14 milyar dolara yakın bağışta bulunuyor.
13,5 milyar dolar bağış yapan İngiltere, bütçesinin yüzde 5,5'ini; katkı payı 12 milyar dolar olan Fransa ise yüzde 0,42'sini yoksul ülkelere yardım olarak ayırıyor.
DATA, yardım alan yoksul ülkelerin büyük çoğunluğunun Afrika'da yer aldığını açıkladı.