Fransa'nın yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 büyümesiyle Euro Bölgesi'nin büyüme hızı yüzde 0,2 oldu. Üçüncü çeyrekle birlikte Yunanistan ise durgunluktan çıktı ve yeniden büyümeye başladı.
Abone olFransa'nın yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 büyümesiyle Euro Bölgesi'nin büyüme hızı yüzde 0,2 oldu. Üçüncü çeyrekle birlikte Yunanistan ise durgunluktan çıktı ve yeniden büyümeye başladı.
Fransa'da hanehalkı tüketiminin ve ihracatın beklenenden iyi performans göstermesiyle büyüme tahminleri aştı.
Ancak Avrupa için ekonomik tablo hâlâ parlak değil. Euro Bölgesi'nin lokomotif ekonomisi olarak kabul edilen Almanya üçüncü çeyrekte sadece yüzde 0,1 büyüyerek durgunluğa girmekten kıl payı kurtuldu.
Yunanistan ise 2009'dan bu yana ilk kez bir çeyrekte pozitif büyüme yakaladı ve ülke ekonomisi yüzde 0,8 genişledi.
İtalya ise Almanya kadar şanslı değil. İtalyan ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daralarak üst üste 13 çeyrektir süren ekonomik daralma trendine devam etti.
'Büyümeyi teşvik edin' çağrıları
Avrupa ekonomisinin 'anemik büyüme' olarak da tanımlanan çok düşük büyüme oranlarıyla yoluna devam etmesi ve istihdam yaratılmasında sorunlar yaşanması reform çağrılarını artırıyor.
Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin son büyüme verilerinin açıklanmasının ardından "Fransa'da ekonomik aktivite bir nebze canlandı ancak ülkemizin ihtiyaç duyfduğu istihdam fırsatlarını yaratmakta hâlâ zorlanıyoruz" dedi.
İtalya ve Fransa Avrupa Birliği'nin büyümeyi destekleyici politikaları cesaretlendirmesi gerektiğini savunurken Almanya 2008 krizinin yarattığı dengesizliklerin aşıllması için ülkelerin öncelikle bütçelerine çeki düzen vermesi gerektiğini ve kemer sıkma politikalarınınşart olduğunu savunuyor.
Euro Bölgesi ülkeleri Almanya'nın da büyümeye destek vermesi gerektiğini ve artık harcamaları teşvik ederek bölge ekonomisini canlandırmasını istese de şu ana kadar Başbakan Angela Merkel bu yönde bir adım atmış değil.
ABD'den eleştiri
Avrupa'nın durgun ekonomik görünümü bu haftasonu Avustralya'da gerçekleştirilecek olan G-20 zirvesinde de gündem maddelerinden birisi olacak.
Zirve öncesinde konuşan ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Eurpo Bölgesi'nin 'kayıp 10 yıl' riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek "Özellikle Almanya ve Hollanda artık kesenin ağzını açarak harcamalara izin vermeli" dedi.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) elinden geleni yaptığını ifade eden Lew, hükümetlerin de büyümeyi desteklemek için elini taşın altına koyması gerektiği vurgusunu yaptı.
ECB Başkanı Mario Draghi, son dönemde uyguladığı para politikasıyla ekonomiyi desteklemek adına önce faizlerde indirime gitmiş, ardından da tahvil alımları yaparak piyasaya likidite sağlayacağını açıklamıştı.