BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,79
ALTIN 3.005,62
HABER /  GÜNCEL

ETA'nın ateşkesi neden tatmin etmedi?

ETA'nın dün açıkladığı genel ve kalıcı ateşkesi İspanyol hükümeti temkinli karşıladı. Guardian'a göre, bunun nedeni geçmişteki acı tecrübeler.

Abone ol

ETA'nın ateşkesine İspanyol hükümeti temkinli yaklaştı

İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için neredeyse yarım yüzyıldır mücadele eden ETA'nın kalıcı ateşkes ilan etmesi İngiltere basınında geniş yer buluyor.

Guardian, örgütün daha önce ilan ettiği 4 aylık ateşkesi kalıcı hale getirdiğini ve ateşkesin uluslararası yetkililer tarafından gözlemlenmesine de yeşil ışık yaktığını aktarıyor.

Ancak İspanya hükümetinin bundan tatmin olmadığı ve örgütten bir kez daha silah bırakmasını istediği belirtiliyor.

Guardian örgütün son yıllarda ciddi güç kaybına uğradığını, üst düzey yöneticilerinin yakalandığını ve 550 üyelerinin hapiste olduğunu da kaydetmiş.

Gazete hükümetin bu nedenle müzakereye yanaşmadığını vurguluyor.

Geçmişin acı tecrübeleri

Ancak habere eşlik eden yorumda ETA'nın güvenilirliği de sorgulanıyor.

2006'da ilan edilen ateşkesin de kalıcı olduğu, ancak kısa süre sonra Madrid'de bir havaalanının bombalandığı belirtiliyor.

Bunun ETA'nın güvenilirliğine büyük darbe indirmekle birlikte, barışı sağlamak için büyük siyasi risk alan Başbakan Zapatero'nun da küçük düşmesine neden olduğu ifade edilmiş.

Hükümetin dünkü kalıcı ateşkes duyurusuna soğuk yanıt vermesinin biraz da geçmişteki bu acı tecrübeden kaynaklandığını yazıyor Guardian.

Adams, barış süreçleri zordur ama savaştan iyi oldukları kesin diyor

Independent için bu konuyu yorumlayan isim ise, ismi geçmişte bir başka silahlı örgütle birlikte anılan Gerry Adams.

IRA'nın siyasi kanadı olmakla suçlanan Sinn Fein'in lideri Adams Bask sorununun çözümü için, "Bask ülkesindeki bir çok insan, İrlanda'daki barış sürecine büyük ilgi duyuyor. Kendi barış süreçlerini ilerletmek için İrlandalıların tecrübelerinden yararlanmak isiyorlar" diyor.

Adams, yorumuna "Ben bazı fırsatları ve girişimleri kullanma fırsatını kaçırmış olmamızın barış sürecini gerektiğinden fazla uzattığını düşünüyorum. Zaman zaman bazı kelimeler üzerindeki tartışmalar, bunların yorumlanması, ön koşullar haline geldi ve bazen sürecin çökmesine neden oldu. Bask sorununda bunun olmamasına gayret edilmeli" diye devam ediyor.

Adams'a göre, "Hükümet Bask ülkesindeki siyasi aktivistler, özellikle de Batasuna üzerindeki sınırlamaları derhal kaldırmalıdır. Barış süreçleri zordur. Özellikle de hükümetler için. Ancak savaştan daha iyi oldukları da kesindir. İrlanda'da sağlanan barışın gösterdiği gibi, tüm engellere rağmen başarabilirler."