BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.031,67
HABER /  GÜNCEL

Et üzerine bol sodaya dikkat

Kurban Bayramı’ndaki dokuz günlük tatil, et tüketiminin artırmasına neden oluyor. Bu da riski beraberinde getiriyor.

Abone ol

Evlerde kurban etinden yapılan yemeklerin tüketilmesinin yanı sıra ziyaretlerde de kurban eti ikram edilmesi, kalp, tansiyon ve şeker hastalarının tansiyon yükselmesi, kan yağlarında artış ve kalp krizi riskini artırıyor. Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya çıkıyor.

International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, özellikle de Kurban Bayramı’nda fazla miktarda et tüketildikten sonra üzerine soda içmenin mideyi rahatlayacağının sanıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Soda gazlı bir içecektir. Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar. Ancak soda içildikten sonra geğirmeye neden olur. Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı da kolaylaştırmaz. Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir. Çünkü soda mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar.”

TATİLİ SAĞLIKLI GEÇİRMEK ELİMİZDE
Kurban Bayramı’ndaki 9 günlük tatili sağlıklı bir şekilde geçirmek elimizde.

Dr. Murat Soysal, bu uzun tatil için şu önerilerde bulundu:
Özellikle de koyun ve kuzu gibi hayvanların etlerinin dinlendirilmeden ve aşırı miktarda yenilmesi, bu etlerin yağlı olması ve taze tüketilmesi nedeniyle hazım sorunu yaratır. Kalp hastaları ve kolesterolü yüksek olan hastalarda bu tür etlerin yenilmesi kan yağ düzeylerinde ciddi yükselme yaratıyor, kanın akıcılığı azalıyor, kalp yönünden risk artıyor. O yüzden tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın.

Bu etlerin sindirimi sırasında gastrit ve hazımsızlık sorunu, ishal ortaya çıkıyor. Bayramda acil servislere bu nedenlerle çok başvuru oluyor. Kurban eti ilk kesildiği 24 saatte serttir, hazmı zordur. Bu nedenle kesildikten bir-iki gün sonra kurban etini tüketmeye özen gösterin.

Hem öğle hem akşam öğününde sadece et yemeyin, et yiyorsanız yanında mutlaka sebze ve salata da bulunsun. Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz.

Mangalda pişirmekten kaçının. Odun ve kömürün yanmasıyla oluşan isin etin üzerine sinmesi, kanser dahil ciddi birçok sağlık sorununa yol açıyor.

Çocukların, gençlerin ve özellikle genç kızların adet kanamasıyla kaybettikleri demiri yerine koymaları açısından kırmızı et tüketmesinde yarar var. Kırmızı et çok önemli bir demir ve vitamin B12 kaynağıdır. Vitamin B12, metabolizmada birçok enzimin verimli çalışması ve sinir iletiminin doğru çalışması için önem taşıyor.

Eğer kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi sorunlarınız varsa koyun, kuzu etini çok az tüketin. Onun yerine beyaz eti tercih edin.

Vitamin B12, gençler için de çok önemlidir. Özellikle genç kızlar, adet döneminde kaybettikleri kanı, kırmızı et tüketerek geri kazanabilirler, hem de demir eksikliği oluşmasına karşı önlem almış olurlar. O yüzden bayramda diyet yapmak adına kırmızı et tüketimini ortadan kaldırmamalılar.

Vitamin B12 eksikliği, unutkanlık, halsizlik, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma gibi sorunlara neden oluyor. Bunları yaşlı insanlarda görürken, son 3-4 yıldır genç kadınlarda görüyoruz. Bu sorun nedeniyle iş ve okul verimleri de düşüyor.

Kurban tatilinde fazla miktarda et tüketimine bağlı olarak kalbin rahatsız olması daha sık görülüyor. Sindirim sırasında dolaşımdaki kanın bir kısmı mideye yöneliyor. Koroner kalp hastalarında damar zaten daralmış oluyor. Kanı kalbin beslenmesine yönlendiremiyor, nispi olarak koroner damarlarda kan azalmasına yol açıyor. Kalp krizi riski artıyor.

Gaz sancısı kalp krizi sanılıyor
Kurban etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açıyor. Midenin komşusu olan organlar diyafram ve kalptir. Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı- baskı ve kalpte ritim sorunları ortaya çıkabilir. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır. Kurban Bayramı tatilinde acil servislere en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları da gelmektedir.

Dr. Murat Soysal, kalbin alt yüzeyindeki kalp krizlerinin hazımsızlık, karında ve midede ağrı, şişkinlik belirtilerine neden olabileceğini söyledi. Dr. Soysal, ancak yine de gerekli incelemeler yapılarak gaz sancısının altında kalp krizinin yatıp yatmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Hasta hayvan eti yenilirse ‘kist hidatik’ hastalığı çıkıyor
Uygun koşullar kesilmeyen ve hasta hayvanların etleri tüketilirse, ishale neden olan bazı mikroorganizmalar vücuda girer. Hijyen ve kontrol iyi değilse, mide barsak enfeksiyonları daha sık görülüyor. Kontrolsüz kesilen kist hidatik hastalığı olan hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler oluşuyor ve bu hastalığa yol açan etken, sindirim kanalı yolu ile vücuda girip akciğer ve karaciğerde kistler oluşturabiliyor. Bu kistler büyüyor, organların çalışmasını zorluyor. “Kist hidatik” denilen bu hastalığın bulaştığı kişilerde, karın ağrısı, nefes darlığı, bazen de anaflaksi (ani şok sonucu ölüm) ortaya çıkıyor. Hastalık insanlara, hastalıklı hayvanların akciğer ve karaciğerindeki kistler nedeniyle, bu etlerin yenilmesi yoluyla bulaşıyor.