BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.958,31
HABER /  EKONOMİ

Et fiyatlarında indirim müjdesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ramazan ayında et ve süt ürünlerinde fiyat artışı olmayacağını söyledi.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu olarak, Ramazan ayında kendi ürünlerinin fiyatlarında artış değil indirim öngördüklerini belirterek, “Kıymada yüzde 4’lük, kuşbaşında da yüzde 2,2’lik indirim öngörüyoruz. Bu yeni satış fiyatımız Ramazan ayının başında uygulamaya girecek” dedi.

Eker, Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho Dimovski ile iki ülke arasında tarım alanında işbirliği mutabakat zaptını imzalamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenlemenin 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlatması üzerine Eker, bunu daha önceden ilan ettiklerini söyledi. Bunun uygulanmasıyla ilgili safahatı, 1 Temmuz’dan sonra göreceklerini belirten Eker, şunları kaydetti: 

“Burada şunu önemsiyoruz. Türkiye bugüne kadar ekmek sanayinde ekmeğe katkı maddesi olarak gerek koruyucu gerek kıvam artırıcı bu tür unsurların, yaklaşık 17 çeşit katkı maddesi kullanımına izin veriliyordu. Biz topluma daha sağlıklı ekmek yedirmek maksadıyla içinde sadece buğday unu, maya, su ve çok az bir miktar tuz artık öngörüyoruz. Bir de fabrikalarda işlenirken artık bir miktar C vitamini belki verilecek ama fırındaki una başka hiçbir şey katılmayacak.” 

Eker, ekmekteki kepek oranını da artırdıklarını belirterek, tuz miktarında da aynı şekilde bir azaltmanın öngörüldüğünü bildirdi. Söz konusu düzenlemenin istisnasının yalnızca, özel ambalajlar içinde bulunan ekmekler olduğunu dile getiren Eker, “Çünkü onlar uzun süre dayanıklılık gerektiren ekmekler, onlar özel bir mevzuata tabi ama vatandaşımızın büyük ölçüde tükettiği ekmek artık, 1 Temmuz'dan itibaren katkı içermeyecek, daha fazla kepek ve daha az tuz ihtiva edecek. Bu da daha sağlıklı, daha kaliteli ve daha lezzetli bir ekmek olması demektir. Nihai hedefimiz de Türkiye’de bütünüyle tam buğday ekmeğine geçiştir” diye konuştu. 

TÜRKİYE GIDA-TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN GÜVENDE

Eker, gıda güvenliğine ilişkin bir soru üzerine de tarım ve gıdayı hükümet olarak, stratejik bir sektör olarak ele aldıklarını söyledi. Dünyada 21. yüzyılda 3 yeni mücadele alanı olduğuna işaret eder Eker, bunların gıda, su ve enerji olduğunu, bu alanların stratejik bir çalışma gerektirdiğini ifade etti. Eker, şöyle devam etti: 

“Biz de hükümet olarak dünyadaki bu gelişmeye paralel, Türkiye’nin gıda güvenliğinin ne durumda olduğunu ki çok şükür net bir şekilde bir daha söyleyeyim; Türkiye, gıda üretimi, tarımsal üretim açısından tamamen güvende. Hiçbir şekilde bu alanla ilgili güvenlik endişesi bulunmayan bir ülke ve Türkiye, gıda maddeleri ticareti yönünden de net ihracatçıdır. Bu manada bizim bir güvenlik endişemiz yok. Gelecekte gıda güvenliğinin sürdürülebilmesi, artan nüfusun ihtiyaçları ve ekonominin gerekleri de dikkate alındığında gelecekte bu pozisyonumuzun sürdürülebilmesi için perspektifimizi gerek küresel açlıkla mücadele konusunda gerekse de Türkiye ile ilgili durumumuzu, onunla ilgili de zaten politikalarımız var. Bizim söyleyeceğimiz, Türkiye güvende ve güvenlikli. İki, öngörülebilir bir gelecek için de bu pozisyonumuzu sürdürme konusunda herhangi bir problemimiz yok. Çok uzun vadeli olarak da bir tasavvurumuz var.”

RAMAZAN AYINDA ET FİYATLARINDA İNDİRİM VAR

Ramazan ayında et fiyatlarının nasıl olacağının sorulması üzerine Eker, Ramazan öncesinde her zaman basında fiyatlarla ilgili spekülatif haberlerin çıktığını söyledi. Eker, "Böyle bir şeye kalkışılmasın" diye Et ve Süt Kurumu olarak, Ramazan ayında kendi ürünlerinin fiyatlarında artış değil indirim öngördüklerini bildirdi. Eker, “Az da olsa tüketici lehine bir indirim düşünüyoruz. Kıymada yüzde 4’lük, kuşbaşında da yüzde 2,2’lik bir indirim öngörüyoruz. Bu yeni satış fiyatımız Ramazan ayının başında uygulamaya girecek” diye konuştu.

Son 3 yılda et ve et ürünlerinin fiyatlarında artış olmadığını dile getiren Eker, “Amacımız Ramazan ayında vatandaşımız daha ucuz et ve et ürünü alsın. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik bir hizmet bu” dedi. 

ÇİFTÇİYE HİBE DESTEĞİ

Eker, tarımsal desteklerin sorulması üzerine de çiftçiye bu yıl 9 milyar lira nakdi, karşılıksız hibe desteği verdiklerini bildirdi. Mayıs ayına kadar 4,5 milyar lira, haziran ayı içinde de 2 milyar 300 milyon liralık ödeme yapıldığını ifade eden Eker, ödemelerin dün başladığını, bugün ve yarın da devam edeceğini kaydetti. 

Bunun 1 milyar 284 milyon lirasının fark ödemeleri olduğunu belirten Eker, “Hayvancılıkla ilgili var. Çay budama tazminatı var 95 milyon lira. Fındık desteklemesi var 700 milyon lira. Süt primi var 153 milyon lira. Yani ana kalemlerini bunlar oluşturuyor. Bu paralar 3 gün içinde ödenecek. Dolayısıyla 7 milyara yaklaşıyor, sadece 2013 içinde ödediğimiz para haziran sonu itibariyle” şeklinde konuştu. 

KURU BAKLİYAT FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ 

Eker, bir gazetecinin, “Kuru bakliyat fiyatlarında bir artış olacak mı?” sorusu üzerine de böyle bir artışı beklemediklerini bildirdi.