İthal etin piyasaya arzıyla gerileyen et fiyatları, yeniden yükselişe geçti. İşte fiyatları yükselten sebep...
Abone olEt ve Balık Kurumu (EBK)'nun et fiyatlarını düşürmek için yaptığı ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürüyor. İthal etin piyasaya arzıyla gerileyen et fiyatları, tüketicinin ithal ete rağbet göstermemesi sebebiyle yeniden yükselişe geçti.
EBK'nın 13 ülkeden getirdiği ithal hayvanların kesimi sürüyor. EBK Sakarya Et Kombinası Müdürü Muharrem Uçar, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kombinalarına gelen 2 bin ithal hayvandan bin 600'ünün kesiminin yapıldığını söyledi. Piyasaya 100 ton civarında et satışının yapıldığını kaydeden Uçar; "Kombinamıza toplamda 9 bin ithal hayvan gelecek. Bunlardan 2 bini geldi. 450 hayvan kesimi bekliyor." diye konuştu.
İthal hayvanların dışında piyasadan canlı hayvan almadıklarını söyleyen Uçar, satış yaptıkları market ve kasaplarda kıyma fiyatlarının 15 liraya kadar gerilediğini ifade etti.
Kesimi yapılan hayvanların etlerini market ve kasapların dışında kimseye vermediklerini anlatan Uçar, şöyle konuştu: "Kesimi yapılan hayvanların etlerini market ve kasapların dışında kimseye vermiyoruz. Bunun da tek amacı tüketiciye ulaşmak. Araya aracı koymadan direk tüketiciye ulaştırmayı amaçlıyoruz. Halkımız ithal hayvanların etini güvenle tüketebilirler. Kesim yapıldıktan sonra etler BSE hastalığı yönünden kontrolleri yapılarak satışı yapılıyor."
Yurt dışından getirilen hayvanların besi için özel yetiştirildiklerini belirten Uçar, Türkiye'de bulunmayan bu hayvanların buzağılarını da getirerek besicilere dağıtılacağını vurguladı.20 bin ithal buzağının besicilere dağıtılacağını dile getiren Uçar, "Bu hayvanlar yüksek kalitede hayvanlar. Birim maliyetinde en fazla kar elde edilebilecek hayvanlar. Bunların kemik oranı yüzde 14 civarında. Bizim ülkemizdeki hayvanlarda bu yüzde 14'ü tutturmak için 2 ya da 3 yıl beslemeniz gerekiyor. Yoğun besiye tabi tutmanız gerekiyor. Fakat getirilen bu hayvanların çoğu 1 yaşında. Hemen kısa sürede ekonomiye kazandırılıyor. Kurum olarak buzağılarını da getirip besicilere vereceğiz. Böylece besiciler kısa sürede yüksek karlar elde edecek." dedi.
Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal ise ithal etin piyasaya arz edilmesiyle birlikte et fiyatlarının gerilediğini söyledi. Hükümetin aldığı tedbirin çok yerinde olduğunu ifade eden Kobal, şunları söyledi: "İthal etin piyasaya arzıyla birlikte et fiyatları düştü. Eğer tedbir alınmasıydı bugün kıymanın kilosu 30 lirayı geçecekti. Biz ithal et satmıyoruz. Buna rağmen fiyatlarımız 7-8 lira geriledi."
Vatandaşların ithal ete rağbet göstermediğini savunan Kobal, "Müşteri alış veriş yapmadan önce etin ithal olup olmadığını soruyor. Ona göre alıyor. Herkes ithal et satamıyor. Bu nedenle et fiyatları yeniden yükselişe geçti. Karkas etin fiyatı 1-2 lira yükseldi. Vatandaşlarımız ithal eti güvenle tüketebilirler. EBK yurt dışından et ithal etmiyor. Canlı hayvan ithal ediyor. Burada İslami usullere göre kesiliyor hayvanlar. Bu nedenle halkımız ithal hayvanların etini güvenle tüketebilirler." şeklinde konuştu.