Maliye Bakanlığı son 1 aydır, önce kod uygulamasında yaptığı haksızlığa bir başka haksızlık daha ekledi.
Abone olMaliye Bakanlığı son 1 aydır, önce kod uygulamasında yaptığı haksızlığa bir başka haksızlık daha ekledi. Son yıllarda özellikle gıda ve ilaç sektörleri tarafından rahatlıkla uygulanan tarihi geçmiş malların KDV indirimi yapılabilmesi uygulamasına son verildi.
Konuya ilişkin geçmişte verilen muktezalar ve yargı kararlarına rağmen Maliye, 5 Aralık 2009'da yayımladığı bir tebliğle kullanma tarihi geçmiş malların artık indirime konu edilemeyeceğini duyurdu. Özellikle gıda ve ilaç sektöründe çok kullanılan bu yöntem, zamanaşımı dönemini kapsama ihtimali nedeniyle 5 yıllık geçmişi de ilgilendiriyor. Yani Maliye, geçmişte mukteza verip onayladığı KDV indirme işlemlerini, yaptığı denetimlerde tespit ederse mükellefler ceza alabilecek.
'Zayi' kabul ederim, indirim yapamazsın
Maliye Bakanlığı, 5 Aralık'ta 113 seri No'lu tebliği ile kullanım süresi geçmiş veya kullanılamayacak hale gelen mallara ilişkin yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağına açıklık getirdi. Tebliğin "E" başlıklı bölümünde, Gelir İdaresi Başkanlığı'na çok sayıda olayın intikal ettiği belirtilerek, mükelleflerin stoklarında mevcut olan ancak kullanım süresi geçen veya bir başka nedenle kullanılamayacak durumda olan malların resmi komisyonlar veya takdir komisyonu huzurunda imha edilmesi durumunda; bu mallara ilişkin yüklenilen KDV'nin indirip indirilmeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğü anlatıldı. Tebliğde; KDV Kanunu'nun 30/c maddesi hatırlatılarak sadece deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı'nın yangın sebebiyle ilan ettiği durumlarda kaybedilen mallar dışında, zayi olan mallara ilişkin KDV'nin indirim konusu yapılamayacağının düzenlendiği belirtildi. Kullanım süresi geçen ve imha edilen malların ize "zayi" olarak kabul edileceği ve KDV'de indirim konusu yapılamayacağı kaydedildi. Bunun için de mükellefler uyarıldı.
Ancak Maliye Bakanlığı, yaklaşık son 7-8 yıldır takdir komisyonu tarafından imha edilmesine karar verilen malların KDV'de indirim konusu yapılabileceğine ilişkin çok sayıda mukteza verdi. Aslında KDV Kanunu'nda süresi geçmiş malların indirim konusu yapılmasına ilişkin kesin hüküm yok ancak Vergi Usul Kanunu'nda "zayi" olan malların tanımı var. VUK'taki tanım, takdir komisyonlarının görevlerinden yola çıkılarak ve verilen muktezalar da kullanılarak, tarihi geçmiş mallar indirime konu ediliyordu. 2 Ekim 2002'de İstanbul Defterdarlığı'nın verdiği muktezada, bu durumu soran bir şirkete, bakanlıktan alınan yazıya atıfta bulunularak, "... yazıda (Bilindiği gibi, KDV Kanunu'nun 30/c maddesinde, zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen KDV indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, kullanım süresi geçmesi nedeniyle Takdir Komisyonu'nca imha edilmesine karar verilen ilaçların, 'zayi olan mallar' kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla imha edilen söz konusu ilaçların alış faturalarında gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılabileceği tabiidir) denilmektedir. Buna göre; imha edilmesine karar verilen malların alımı sırasında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkündür" denildi.
Uzmanlar, tebliğle yapılan değişikliğin bundan sonraki uygulamaların yanı sıra geçmişi de kapsayabileceğini dile getirdiler. Konuya ilişkin mukteza verilmesine rağmen şimdi tebliğle düzenlendiği ve indirimin kapsam dışında bırakıldığını dile getiren yetkililer, yapılan denetimlerde tarihi geçmiş malları indirim konusu yapmışlarsa mükelleflerin cezayla karşı karşıya kalabileceğini ifade ettiler.
MAYIS'TA VERİLEN MUKTEZA
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
Tarih: 05 Mayıs 2009
Sayı: B.07.1.GİB.04.99.16.01/01-VUK-278-2009-MUK-33
"... Miadı dolmuş, hasar görmüş, üretimden kalkmış, insan sağlığını tehdit eden ve benzeri sebeplerle takdir komisyonu kararına istinaden zorunlu olan bir komisyon nezaretinde imha edilen ilaçların zayi olan mallar kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, imha edilen ilaçların alış faturalarında gösterilen KDV tutarı indirim konusu yapılabilecektir."
ESNAF UYGULAMAYA TEPKİLİ
Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken
UYGULAMA BELİMİZİ BÜKER
Dünyanın her tarafında vergilerin düşürüldüğü kriz döneminde bizde yeni vergi kalemlerinin çıkarılması çok yanlış. Bugün marketler o kadar çok ki bakkallar zaten zor durumda. Bu, yeni vergi belimizi büker. Devletin vergi tahsildarı gibi çalışıp kayıtdışılığı önleyen esnafın önüne yeni engellerin çıkarılması artık kabul edilebilecek gibi değil. Bu uygulama kayıtdışılığı körükler. Zayi ürünlerin esnafa zarar olarak dönmesi esnafın belini bükecek.
Rami Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Günay Kotil:
NEDEN KALAN MALA KDV ÖDEYELİM
Bu son karar ne gibi bir amaçla çıkarıldı bilmiyoruz.Kimse satamayacağı malı almak istemez. Bu nedenle neden elimizde kalan mallar için KDV ödemek zorunda olduğumuzu bilmiyoruz. Krizden sonra toptancı esnafı olarak zaten yüzde 1-2 gibi cüzi kârlarla çalışmaya başladık. Şimdi 1 koli bozuk mal bile elimize gelse bu bizim kârımızı bitirir.Uygulanması da son derece yanlış olur. Maliye'nin de bu yanlış karardan geri adım atacağını düşünüyoruz.
PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci:
ESNAFA VERGİ DEĞİL KORUMA LAZIM
2005'te benim bir mağazamda yangın çıktı. O dönem Maliye mağazada yanan mallarımın KDV'sini ödememi istedi. Ben ilgili kurumlara başvurdum. Uzmanlar gelip mağazamı incelediler ve bu KDV'nin ödenmemesi gerektiği kanaatine vardılar. Böylece zayi ürünlerin KDV'sini ödemedim. Maliye tebliğle bunun önüne geçiyor. Bu uygulama başta üretici olmak üzere birçok sektöre zarar verir. Devlet böyle bir dönemde esnafa yeni vergiler getirmek yerine korumalı bence. (Referans)