BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Eskiyen lastikler asfalt oldu

Atık Lastiklerden Yol Yapım Projesi çerçevesinde yapımına başlanan 150 metrelik yol, tamamlandı.

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan, projesi kapsamında Türkiye'de ilk kez Necip Fazıl Caddesi'nin 150 metrelik bölümünde deneme çalışması yaptıklarını, yolun tamamlandığını ve yarından itibaren trafiğe açılabileceğini bildirdi.

Çalışmalarını, daha önce yaptıkları testlerden ve denenen ülkeler olduğu için sonuçtan emin şekilde çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Demircan, ''Türkiye'de ilk kez Antalya'daki Necip Fazıl Caddesi'nde denediğimiz atık lastiklerden yol yapımı projesinde, ilk aşamada beklediğimizden iyi bir sonuç aldık. O bakımdan çok mutluyum'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan, bundan sonraki süreçte yolun 10 ile 20 sene arasında gözlemleneceğini belirterek, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki süreçte belki 10 yıl, belki 20 yıl gözleyeceğiz. Acaba bu yol kaç senede deforme oluyor? Çatlak oluyor mu? Ya da yıl içinde başka ne gibi değişiklikler oluyor bunları gözleyeceğiz. Hatta buradaki emisyonlarında yani hava kirliliğine yol açma durumda bir artış mı olacak, azalma mı olacak? Bunlara da bakacağız. Tabi kaza oranları ve sebeplerini de inceleyeceğiz.''

Yrd. Doç. Dr. Demircan, yol yapımından sonraki gözleme işleminin Türkiye'deki çalışmaya özgü olmadığını, bu gözlemin, çalışmanın yapıldığı diğer ülkelerde de gerçekleştirildiğini bildirdi.

MALİYET VE YOL YAPIMI UCUZLAYACAK

Yrd. Doç. Dr. Demircan, aralarında İngiltere, Romanya, Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden toplam 12 ortakla yürütülen projede amacın, lastiklerin içinde yer alan ve yüzde 15'ini oluşturan tellerin bazı tekniklerle harçta kullanılarak, darbeye, ısı farkına ve aşınmaya daha dayanıklı hale getirilmiş beton elde etmek olduğunu belirtti.

Dünyada her yıl 1 milyar atık lastiğin açığa çıktığını, Türkiye'de ise bu rakamın yılda 4 milyon olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Demircan, yakılması halinde dumanının zararlı olduğunu, gömülmesi halinde ise kimi lastiklerde 100 yıla yakın zaman kaybolmayarak çevre kirliliğe yol açabildiğini kaydetti. AB ülkelerinde bu iki yöntemin de yasaklandığını vurgulayan Demircan, bu proje sayesinde bir lastiğin yüzde 15'lik kısmını kullanabileceklerini belirtti.

Türkiye'de yol yapımında mevcut sistemle 60 santimetre kalınlığında bir yapının kullanıldığını ve bu yapıda kum, çakıl ve çimentonun yer aldığını ifade eden Niyazi Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eskiden kalınlık 60 santimetreyi bulurken bu sistemle sadece 20 santimetre kalınlıkta asfalt yol yapımı tamamlanmış olacak. Önce beton dökülecek ve üzerine 5 santimetrelik asfalt atılacak. Böylece yapım tamamlanacak. Hem kullanılan asfalt, hem çimento azalacak, hem de kum ve çakıl kullanımı ortadan kalkacak. Aynı zamanda yüzde 15'lik bir maliyet azalması ve enerjiden yüzde 30'a varan tasarruf sağlayacak.''

Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan, asfaltın petrolden üretildiğini ve Türkiye'nin de bir petrol ülkesi olmadığının altını çizerek, bu projeyle birlikte daha ince bir asfalt tabakası kullanıldığı için ve ömrünün 30 ile 40 yıl arasında olması dolayısıyla ciddi bir tasarrufun yaşanacağını bildirdi.