BIST 9.488
DOLAR 33,97
EURO 37,54
ALTIN 2.751,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Eskişehir'e otomotiv fabrikası geliyor

Chery'e çeyiz gösterildi. Kararı onlar verecek. Henüz damat adayını göremediler ama yakındır...

Abone ol

Eskişehir Sanayi Odası Başkan Savaş Özaydemir, Uzak Doğulu Chery'in Türkiye'deki yatırım planları çerçevesinde Mermerler Otomotiv ile görüştüklerini belirterek, ''Biz çeyizimizi gösterdik. Herkes çeyizini gösteriyor. Onlar karar verecek. Henüz damadı göremedik. Onlara tapulu bedava 3 bin dönüm arazi sağlayacağız'' dedi.

Özaydemir, ''Seramik Sanayi Buluşması''nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Uzak Doğulu otomotiv üreticisi Chery'nin Türkiye'deki yatırım planları çerçevesinde bir kaç il ile birlikte Eskişehir'in ön plana çıktığını anımsattı.

Konuyla ilgili olarak Mermerler Otomotiv ile görüştüklerini açıklayan Özaydemir, Eskişehir'in otomotiv ve savunma sanayi alanında önemli bir yatırım atağına geçtiğini kaydetti. Özaydemir, planların gerçekleşmesi halinde Eskişehir'in ileri teknoloji ihracatında önemli bir noktaya geleceğini söyledi.

Özaydemir, Chery ile devam eden yatırım sürecinin şehirde altyapı, yan sanayi gibi alanlarda büyük katkı yaratacağını dile getirerek, ''Parayı verecek olan karar verecek. Yan sanayi, kullanılan bilinçli ve yetişmiş iş gücü ve iş potansiyeli bakımından Eskişehir çok iyi bir yerde'' ifadelerini kullandı.

''SAVUNMA VE HAVACILIKTA
ENDÜSTRİYEL BÖLGE OLACAĞIZ''


Özaydemir, Eskişehir'i savunma sanayi ve havacılık alanlarında endüstriyel bölge haline getirmeyi planladıklarını bildirerek, 5 bin dönümlük bir arazinin bu proje için ayrıldığını söyledi.

Yatırım planlamalarında iş modeli olarak kendilerine İsrail'i örnek aldıklarını ileten Özaydemir, şunları kaydetti:

''Özellikle mikron seviyesinde üretimler yapıyoruz. Eskişehir ileri teknoloji alanındaki tüm gelişmelere ayak uyduruyor. Bugün 1 milyar doların üzerindeki ihracatımızın 356 milyon doları ileri teknoloji. Bir dönem tarım ülkesi olan İsrail, bugün ileri teknoloji ihracatında önemli bir yere sahip.

Biz de İsrail'i örnek almak istiyoruz. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmek istiyoruz. Şu anda uçak motorları ile ilgili ağırlıklı çalışmalarımız var. Bunu kaportaya doğru kaydırmak istiyoruz. Uçak üretimi de olabilir. Eskiden bize kamyon üstünde gelen kırık dökük uçakları yol kenarından havalandırırdık.''

Özaydemir, Skorsky firmasının uçak üretimi için bölgede bir firma ortaklığında yeni bir yatırıma giriştiğini ve 2-3 ay içerisinde üretim yerinin açılacağını aktardı.

Airbus'ın da şehirde yatırım planladığını aktaran Özaydemir, bunlar için nitelikli sağlayacak liseler açılacağını söyledi.