Eskişehir için iftar ve sahur vakitleri haberimizin detayında... Eskişehirl iftar vakti Eskişehir sahur vakti Eskişehir ve çevresi iftar ve sahur vakitleri
Abone olEskişehir'de ramazan tüm heyecanı ve bereketi ile devam ediyor. Eskişehir'de belediyeler ramazana özel etkinlikler düzenlerken kentte kurulan İftar çadırları ile İftara yetişemeyenlere hizmet ediliyor.
1 Temmuz 2014 Eskişehir sahur vakti saat: 03:28 1 Temmuz 2014 Eskişehir iftar vakti ise 20: 37 olarak diyanetin imsakiyesinde yer aldı.
Diyanet işleri imsakiyesine göre Eskişehir'de oruç saati her gün biraz daha kısalacak, Kadir Gecesi ise 23 Temmuz gecesi tüm İslam aleminde kutlanacak.
ESKİŞEHİR İFTAR VAKTİ DİYANET İMSAKİYESİ (2014)
ALMANYA, FRANSA, İNGİLTERE İFTAR VE SAHUR VAKTİ
Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan gurberçiler Ramazan ayında ne kadar oruç tutacak belli oldu. Almanya'da ortalama 18 saat oruçlu olacaklar.
Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin orucunu en geç açan ili Edirne'den bir saat sonra iftar yapacak.
EN UZUN SÜRE ORUÇ TUTAN ÜLKELER
Coğrafi konumları nedeniyle dünyada en fazla süreyle orucu İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutacak. Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde oruç süresi neredeyse 19 saati buluyor. Saat 23.00'te orucunu dualarla açacak olan Norveç'te yaşayan bir Müslüman 03.00'da sahuru yapmış olacak.
Angola'da oruç 12 saat sürecek. 2014 FIFA Dünya Kupası'nın sürdüğü Brezilya'da ilk iftar 18.26'da, Arakan'da 18.55'te, Suriye'de 20.03'te, Somali'de 18.07'de, Mısır'da 19.07'de yapılacak.
SICAK ORUCA ENGEL Mİ?
Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oruç ibadetinin çok değerli olduğunu söyledi.
Güneşin ufuk çizgisindeki yeri doğrultusunda hesaplanan yerel saatlere göre Edirne'nin orucu en geç açan kent olacağını belirten Üzüm, şöyle konuştu:
"Ramazanın sıcak günlere denk gelmesi, oruç ibadetine engel değil. Sıcak aylara rastlanması bir engel teşkil etmez. Afrika'da, Ekvator'a yakın yerlerde oruç tutanlar var. Sıcak da olsa soğuk da olsa orucumuzu etkilemez. Allah'ın emrini yerine getirmek ve yaz ayındaysa yazın, kış ayındaysa kışın günahlardan arınmanın fırsatını iyi şekilde değerlendirmek gerekir."
YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?
Yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, tamamen ikindi namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Dört rekat farzı da, tamamen öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. İki rekat son sünnetine gelince, bu da tamamen sabah ve akşam namazlarının iki rekat sünnetleri gibi kılınır. Yalnız niyetler değişir, yatsı namazının farzına ve sünnetine niyet edilir.
Yatsı namazının son sünneti de, dört rekat olarak kılınabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekat gibi kılınır. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kılınabilir. Bu takdirde her iki rekatın ka'desinde "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbena atina" duası okunur. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.
Tek başına namaz kılan kimse, yatsı namazının farzını sabah namazının farzı gibi namaz surelerini sesli okuyarak da kılabilir.
VİTİR NAMAZI NASIL KILINIR?
Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunur. Açıklandığı şekilde rükû ve secdelere gidilir.
Sonra ikinci rekata kalkılır ve yalnız besmele ile Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu oturuş birinci ka'dedir. Bunda yalnız "Tahiyyat" okunur. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek üçüncü rekata kalkılır. Bunda da yalnız Besmele ile Fatiha ve bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp "Allahu Ekber" diye tekbir alınır. Tekrar eller bağlanıp ayakta "Kunut" duası okunur. Sonra "Allahu Ekber" diye rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur. Bu da son oturuşdur. Bunda da bildiğimiz gibi "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbenâ âtinâ" duası okunarak iki tarafa selam verilir.
İmam Şafiî'ye göre, vitirde Kunut duasını okumak, ramazanın son yarısına mahsustur ve rükûdan kalkınca, okunur. Şafiî'lere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu da on bir rekâttır.