Sierra Leone'deki isyancıları silahlandırmaktan suçlu bulunan eski Liberya Cumhurbaşkanı'nı beş yıldır süren dava sonunda 50 yıl hapis cezası aldı.
Abone olLiberya'nın eski Cumhurbaşkanı Charles Taylor Sierra Leone'de 1991-2002 arasında devam eden iç savaş sırasında isyancıları silahlandırdığı için 50 yıl hapis cezası aldı.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi savcıları Taylor için 80 yıl hapis cezası istemişti.
64 yaşındaki Taylor'ın avukatları bunun aşırı olduğunu söylemişti.
Masum olduğunda ısrar eden Taylor'ın kararı temyize götürmesi bekleniyor.
Temyiz süreci 6 ay sürebilir.
Ağır suçlar
Karar sırasında Yargıç Richard Lussick Sierra Leone'de işlenen suçların insanlık tarihinin gördüğü en ağır suçlardan olduğunu söyledi.
Mahkeme Nisan ayında Taylor'ı 11 farklı konuda suçlu bulmuştu.
Taylor'ın hüküm giydiği suçlamalar arasında cinayet ve tecavüz de bulunuyor.
Liberya eski Cumhurbaşkanı İkinci Dünya Savaşı ardından Nuremberg'de ceza alan Nazilerden sonra uluslararası bir mahkemede savaş suçları nedeniyle ceza alan ilk devlet başkanı oldu.
Taylor savcıların tanıkları tehdit ettiğini iddia etti.
Eski Başkan ayrıca yargıçlardan kararlarını verirken yaşını göz önünde bulundurmalarını istedi ve toplum için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtti.
Tüm dünyada işlenen savaş suçlarını kınadığını söyleyen eski lider Sierra Leone'deki iç savaşın mağdurlarına sempati duyduğunu söyledi ancak çatışmadaki rolü için özür dilemeye ya da pişmanlık belirtmeye yanaşmadı.
Savcılar Taylor'ın sağlık durumunun, yaşının ya da bir ailesi olduğu gerçeğinin kararı hiç bir şekilde etkilemediğini söyledi.
Savcılar daha önce 80 yıl hapis cezasının Taylor'ın işlediği suçlara uygun bir ceza olduğunu söylemişti.
Savcı Brenda Hollis iddianamede ''İşlenen ağır ve vahşi suçlar arasında umumi infazlar, sivillerin uzuvlarının kesilmesi, kontrol noktalarında kesilmiş kafaların sergilenmesi, umumi ortamda kadın ve kızlara tecavüz edilmesi ve insanların kendi evlerinde canlı canlı yakılması bulunuyor'' diye yazmıştı.
Savunma avukatları ise istenen cezanın çok yüksek olduğunu söylemiş, müvekkillerinin iç savaşın tek sorumlusu gibi gösterilmemesi gerektiğini dile getirmişti.