BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.003,68
HABER /  GÜNCEL

Eski Guantanamo tutsakları Uruguay'da

ABD'nin, Guantanamo Üssü'nde 12 yıl tuttuktan sonra serbest bıraktığı altı tutsak Uruguay'a vardı. Guantanamo'da serbest bırakılmasına karar verilen 60'tan fazla tutsağın ise gidecek yerleri yok.

Abone ol

ABD'nin, Küba'da Guantanamo gözetim merkezinde 12 yıl tuttuktan sonra serbest bıraktığı altı tutsak Uruguay'a vardı.

Uruguay bu yılbaşında, dördü Suriyeli, biri Tunuslu ve biri Filistinli altı tutsağı ülkeye kabul edeceklerini duyurmuştu.

Altı tutsak, El Kaide'ye bağlı oldukları iddiasıyla 12 yıl boyunca Guantanamo'da tutuldu, fakat haklarında suçlu olduklarına dair bir mahkeme kararı yoktu.

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, tutsakların "zalimce alıkonulduklarını" söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı serbest bırakılan tutsakların Suriye'den Ebu Vael Diab, Ali Hüseyin Şaban, Ahmed Adnan Ajuri ve Abdülehdi Faraj, Filistin'den Muhammed Abdullah Taha Mattan ve Tunus'tan Adil Bin Muhammed El Ouergi olduğunu belirtti.

Ebu Vael Diab'ın avukatı Cori Crider, müvekkilinin kendisini kabul ettiği için Güney Amerika'ya 'müteşekkir olduğunu' ifade etti.

AP haber ajansına konuşan Crider, müvekkili Diab'ın Uruguay'ı artık 'evi gibi gördüğünü' belirtti ve "Şu anda iyileşmeye odaklanıyor, iyileşmek ve tabi ki karısını, çocuklarını yeniden görmek istiyor" diye konuştu.

Diab, Guantanamo'da tutulmasını protesto için açlık grevindeydi.

'Uruguay'a müteşekkiriz'

Uruguay hükümeti, eski tutsakların sağlık kontrolü için askeri hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, "ABD, Guantanamo gözetim tesisinin kapatılması yönündeki çabalara destek veren Uruguay hükümetine müteşekkirdir" dendi.

ABD Başkanı Barack Obama, Küba'da 2002'de kurulan gözetim kampını kapatacağı sözünü vermişti.

Guantanamo'daki 136 tutsağın yarıya yakınının serbest bırakılması kararı alındı. Fakat ülkelerindeki durumun istikrarsız ve güvensiz olması nedeniyle çoğunun gidecek yeri yok.

Eski tutsak Faraj'ın avukatı Remzi Kassım da eski tutsakları kabul eden Uruguay hükümetini şu sözlerle övdü: "Müvekkilimizi ve diğerlerini, tutsak olarak değil, mülteci ve özgür bireyler olarak kabul eden Uruguay, doğru bildiğini uygulama cesareti göstermiştir."

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica da, ülkede 1970 ve 1980lerde hüküm süren askeri yönetim döneminde yaklaşık 10 yılını demir parmaklıklar ardında geçirmişti.

Mujica'nın eski Guantanamo tutsaklarını kabul etme kararı ülkenin belli bir kesimi tarafından şüpheyle karşılandı.

Ekim ayında yapılan bir ankete göre, tutsakların ülkelerine gelmesini istemeyen Uruguaylıların oranı yüzde 58.

Latin Amerika'da eski Guantanamo tutsaklarını kabul eden bir diğer ülke de, 2012'de iki tutsağa kapılarını açan El Salvador.

Uruguay lideri Mujica, Guantanamo tutsaklarını kabul etme kararını Mart ayında almıştı fakat Kasım ayındaki seçimler nedeniyle kararın uygulanması ertelendi.