1990'lı yılların en fazla tartışılan savcısıydı. Nusret Demiral, suikastler ve eski DEP'lilere ilişkin önemli açıkmalalar yaptı.
Abone olAnkara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı görevinden 1995'te emekli olan Nusret Demiral, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok suikastleri ve Özal'ın vurulması ile Madımak oteli davasının savcısıydı.
1990'lı yılların çalkantılı günlerinde DGM'nin kilit ismi Bugün gazetesinden Seda Şimşek'e konuştu. Röportajın en çarpıcı noktası 6 eski DEP'linin Meclis kapısında gözaltına alındığı o güne ilişkin anlattıklarıydı.
SUİKAST SORUŞTURMALARI TIKANDI
Suikastler için "dış kaynaklı" diyen Demiral, soruşturmaların hepsinde bir yerde tıkandıklarını söyledi. Necip Hablemitoğlu'nu suikastten 3 gün önce uyardığını belirtti. "Bütün anarşi devletlerarası bir koloninin elinde. Belki içeride taşeron oluyor. Tabi sadece o değil Muammer Aksoy, Ahmlet Bedevi (Suudi Arabistanlı diplomat) var. Bulunamadı bu olayların failleri. Dış kaynaklı" dedi.
SAĞ GİDEYEMEBİLİRLERDİ
TBMM'den çıkmak istemediler. Biz 'çıkarın bize teslim edin. Yoksa Meclis'ten alacağız' dedik. Evlerine belki sağ gidemeyebilirlerdi. Bunu kendileri de biliyor. Galeyan vardı. Devlet acaba o gücünü onların hayatını koruyabilecek şekilde kullanabilecek miydi? Bir de şu var: Uçak biletlerini bile hazırlamışlardı, yurt dışına kaçmak için. Hepsini tespit ettik biz.
ÖZAL'IN ÖLÜMÜ
Şüphelendim Ama tabii bir ölüm şeklinde tecelli etti. Aksini tespit etmek çok güç. Her şey anlatılmaz. Devletin gizli kalmasını düşündüğü her türlü bilgi ölünceye kadar gizliliği unutulmadan saklanır. Her şey söylenmez.
MUMCU İŞİ YABANCI KAYNAKLI
Mumcu saukastinde 3 kişiyle soruşturma başlattım. Olayın hemen akabinde oradaydım. Baktım yabancı kaynaklı. O zamana kadar o bombayı sağ kaynaklı sofistik ortam kullanıyordu. Mahkum edilen kişiler oldu. Mumcu'yu öldüren gerçek katiller acaba bulundu mu, benim dediğim yöntem izlendi mi bilmiyorum.
ÖCALAN O ZAMAN İDAM EDİLMELİYDİ
Öcalan için bir ceza verildiyse o zaman infaz edilmeliydi. Bugün idam edilmesi öz konusu olamaz. Hukuk kaideleri içinde vacip değildir. Sorunu da çözmez.
BUGÜN DAHA AĞIRINI SÖYLÜYORLAR
Bugün aynı kişiler Meclis'te. O gün söylediklerinin daha ağırını söylüyorlar. Bunun kabahati soruşturmayı yapan bizlerde değil, karar veren mahkemede değil. Onları tahliye eden arkadaşlarımın vicdan içinde bir değerlendirmeye gitmelerini arzu ediyorum.