BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,73
ALTIN 2.980,91
HABER /  GÜNCEL

Eski BM Genel Sekreteri öldürüldü mü?

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjold'un 1961 yılındaki ölümünü inceleyen Komisyon, Birleşmiş Milletler'in bu konudaki soruşturmayı yeniden açmasını tavsiye etti.

Abone ol

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjold'un ölümünü inceleyen komisyon, Birleşmiş Milletler'in bu konudaki soruşturmayı yeniden açmasını tavsiye etti.

Genel Sekreter Hammarskjold'un uçağı 18 Eylül 1961'de, bir barış misyonu çerçevesinde Kongo'ya giderken Zambiya’da düşmüştü.

1962 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturmada, uçağın düşüş sebebi belirlenememişti.

Komisyon'un yaptığı inceleme sonucunda yayınlanan yeni raporda Dag Hammarskjold'un ölümü konusunda yeni bulgulara ulaşıldığı ve Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) bu konuda çok önemli kanıtlara sahip olabileceği belirtildi.

İsveçli diplomat Dag Hammarskjold'u taşıyan uçak, bugün Zambiya toprakları içinde olan, Kuzey Rodezya'daki Ndola yakınlarında ormanlık araziye düşmüş, bir kişi hariç, uçakta bulunan tüm yolcular ve mürettebat yaşamını yitirmişti.

Hammarskjold'un ölümünün ardından yapılan üç soruşturma da uçağın düşüş sebebini belirleyememiş ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin ölümünün üzerindeki sır perdesi nedeniyle çeşitli komplo teorileri ortaya atılmıştı.

Dört uluslararası avukat tarafından hazırlanan Hammarskjold Komisyonu Raporu'nda, olayla ilgili 'önemli yeni kanıtlar' ortaya çıktığı belirtildi.

Dag Hammarskjold'u taşıyan uçağın bir başka uçak tarafından vurularak düşürüldüğü yolundaki iddialar ve görgü tanıklarının bu yöndeki ifadeleri ilk soruşturmalarda kanıtlanamamıştı.

Raporda, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun o dönemdeki çalışmaları dikkate alındığında, 18-19 Eylül 1961'deki telsiz konuşmalarının büyük olasılıkla NSA ve muhtemelen Amerikan Merkezî Haber Alma Teşkilatı CIA tarafından kaydedilmiş olabileceği belirtiliyor.

Doğruluğu teyit edilecek, kokpitteki ses kayıtlarının ya da telsiz mesajlarının Dag Hammarskjold'u taşıyan DC6 uçağının başına gelenler konusunda nihaî bir kanıt oluşturabileceğini kaydeden raporu hazırlayan Komisyon, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası çerçevesinde Ulusal Güvenlik Arşivi'ne bu konuda başvuruda bulunduklarını ancak bu talebin ulusal güvenlik gerekçesiyle reddedildiğini belirttiler.

Dag Hammarskjold'un ölümünün küresel öneme sahip bir olay olduğunu belirten ve bu olayın aydınlatılmasının hem tarih, hem de adalet açısından büyük önem taşıdığını belirten Komisyon, bu konudaki karara itiraz edildiğini ve yeni başvurunun sonucunun beklendiğini de kaydetti.