Çankaya seçimine yönelik 367 tartışmaları sürüyor. Peki eski Meclis Başkanları bu konuda ne düşünüyor?
Abone olEski TBMM Başkanlarından Yıldırım Akbulut, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve Sabit Osman Avcı ile Ferruh Bozbeyli, cumhurbaşkanı seçimi için Meclisin toplantı yeter sayısında 367'ye gerek olmadığını savundu.
Eski TBMM Başkanları, Can Dündar'ın NTV'de sunduğu 'Neden?' isimli programda, cumhurbaşkanı seçimi konusunda görüşlerini açıkladılar.
YILDIRIM AKBULUT
Eski TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, cumhurbaşkanı seçimi konusunda TBMM'nin toplanması için 367 milletvekilinin Genel Kurul Salonunda bulunması konusunu tartışmaya bile gerek olmadığını ifade ederek, ''Toplantı için 367'ye gerek yoktur'' dedi.
HİKMET ÇETİN
Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda karar sayısı olan 367'nin aranmadan oylamaya geçilebileceğini, eğer seçim sonucunda bu sayıya ulaşılamazsa ikinci tur seçimine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Çetin, ''Toplantı için 184 lazım, ama karar için 367 aranır. Cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşma olması, görevi yapan için de ülke için de beklenen durumdur. Ama Türkiye'de uzlaşma kültürü fazla yok. Gönül ister ki siyasi uzlaşma sağlanabilsin'' diye konuştu.
İSMET SEZGİN
Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, birinci tur oylamada 367'lik çoğunluğun sağlanamaması halinde diğer turlarda söz konusu 367 çoğunluğun aranmayacağını belirtti. Sezgin, ''Eğer Genel Kurulu ben yönetseydim, 367'yi aramadan Anayasanın seçime ilişkin hükümlerini yerine getirirdim'' dedi.
SABİT OSMAN AVCI
Eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı ''Anayasada başkaca hüküm olmadığı için o gün başkan olsaydım 184'ü bulduğumda seçime geçerdim'' dedi.
367'Yİ SADECE CAHİT KARAKAŞ SAVUNDU
Telefonla programa katılan eski TBMM Başkanı Cahit Karakaş, Cumhurbaşkanı ile diğer seçimlerin birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini belirterek, 367 sayısının toplantı için de gerekli olduğunu savundu.
Karakaş, ''1980 öncesi cumhurbaşkanı seçiminde kürsüye çıktım. Dışarıda oturup içeri girmiyorlardı. Diğer turlara geçiyorduk. 367 bulunmazsa seçime başlanmaz. İlkokul mezunları bile Anayasayı okursa bunu anlar. Uzlaşı olmadan cumhurbaşkanı seçmek yanlış. Ben Meclis kürsüsündeyken aday yoktu, oturumu kapattım'' diye konuştu.
Sabit Osman Avcı, Karakaş'ın görüşlerine karşı çıkarak, ''Sayın Karakaş, Anayasanın madde numaralarını karıştırarak okuyor. Anayasanın 102'nci maddesini okuyor, 96'ncı maddesini yorumluyor. Toplantı ile karar sayısını birbirine karıştırıyor'' dedi.
Bunun üzerine Karakaş, cumhurbaşkanı seçimi için gerekli çoğunluğun yoksa seçimin yapılmayacağını belirterek, ''Yorum yapmak Meclis Başkanının işi değil. Anayasa hukukçuları öyle diyor. Bunu, Anayasa Mahkemesi çözecektir'' diye konuştu.