BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,79
ALTIN 2.970,96
HABER /  GÜNCEL

Eşiyle kardeş olmadığını ispatladı

Zonguldak'ta bir çift kardeş olmadıklarını ispatladı

Abone ol

Zonguldak’ta, ikiz olan annelerinin nüfusa yanlışlıkla aynı adla kaydedilmesi nedeniyle 2 yıl önce kardeş oldukları gerekçesiyle evliliklerinin iptali için dava açılan 46 yaşındaki Mehmet ve 49 yaşındaki Nazire Uzun çifti, mahkemede teyze çocuğu olduklarını kanıtlayarak evliliklerini kurtardı. Davayla toplumda, "Kardeş çocukları evlenmiş" imajı yaratıldığını ve rencide edildiklerini söyleyen Mehmet Uzun, Nüfus Müdürlüğü’ne tazminat davası açmayı düşündüğünü söyledi.

Çaycuma İlçesi’nde 70 yıl önce doğan ve birine Yeşare, diğerine Durkadın adı verilen ikizler, Çaycuma Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına memurun dikkatsizliği sonucu Yeşare adıyla kaydedildi. Yeşare Uzun’un oğlu Mehmet Uzun ile ikizi Durkadın Baydemir’in kızı Nazire, 1983’te evlenerek 4 çocuk sahibi oldu. 

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Çaycuma Nüfus Müdürlüğü, Haziran 2010’da kayıtları kontrol ettiği sırada, kardeş evliliği yaptıkları gerekçesiyle Mehmet ve Nazire Uzun çifti hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusuda bulundu. Soruşturma sonunda, Uzun çiftinin evliliğinin iptali için Zonguldak Aile Mahkemesi’nde dava açıldı.

Aile Mahkemesi’nde dava devam ederken, Mehmet Uzun, eşiyle kardeş olmadıklarını, teyze çocukları olduklarını belgeleyebilmek için Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, Çaycuma Nüfus Müdürlüğü’ne karşı başka bir dava açtı. 6 Haziran’da sonuçlanan davada, Yeşare ve Durkadın’ın nüfusa yanlışlıkla aynı adla kaydedildikleri, Mehmet ve Nazire Uzun’un teyze çocukları oldukları kararı çıktı. Aile Mahkemesi de Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda Çaycuma Nüfus Müdürlüğü’nün açtığı davanın düşürülmesini kararlaştırdı.

2 YIL BU SORUNLA UĞRAŞTILAR

Mahkemenin kararıyla evliliğini kurtaran Mehmet Uzun, 2 yıl boyunca bu dava nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Mehmet Uzun, şunları kaydetti:

"Kardeş olduğumuz gerekçesiyle evliliğimizin iptali için dava açıldığını öğrenince şoke olmuştuk. Oysa eşimle teyze çocuğuyduk. 1983 yılında biz eşimle evlendiğimizde hiçbir sorun yaşamadık. Eğer kardeşsek neden evlendik, nasıl evlendik veya nüfus müdürlüğü buna nasıl izin verdi? Nüfus memurunun bunu gözden kaçırdığını söylediler. Buna rağmen Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kayınvalidemin adının Durkadın, annemin adının Yeşare olduğunu kanıtlama zorunluluğuna itildim. Dolayısıyla nüfus müdürlüğünün yapmış olduğu hatanın bedelini biz dava süresince yaşadık. Toplumda, ’Kardeş çocukları evlenmiş’ şeklinde imaj yaratılarak rencide edildik. Bu nedenle Çaycuma Nüfus Müdürlüğü’ne karşı tazminat davası açmayı düşünüyorum."