BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,97
ALTIN 2.801,80
HABER /  DÜNYA

Esir askerler belgesel oldu

İran, Basra Körfezi'nde tutukladığı 15 İngiliz askerinin esaret günlerini belgesel film haline getirdi...

Abone ol

İran'ın, Basra Körfezi'nde tutukladığı 15 İngiliz askerinin esaret günlerini belgesel film halinde yayımlayacağı bildirildi.

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Alirıza Afşar, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, İngiliz askerlerin serbest bırakıldıktan sonra farklı açıklamalar yapmalarını eleştirdi.

İngiliz denizcilerin ülkelerine döndükten sonra "ellerine tutuşturulan kağıtları okuduklarını" söyleyen Afşar, bunun İran için "üçüncü bir zafer" olduğunu belirtti.

Tuğgeneral Afşar, İngiliz askerlerin tutuklu bulundukları süre içindeki görüntülerinden belgesel bir film hazırladıklarını, bu filmi ve bazı belgelerden oluşan kitabı yakında yayımlayacaklarını bildirdi.

Alirıza Afşar, İngiliz denizcilere İran'da yaşadıklarını medyaya satma izni verilmesini de İngiltere ordusu için "büyük bir skandal" olarak değerlendirdi.

İran, 23 Martta 15 İngiliz askerini Basra Körfezi'nde "sınır ihlali'' nedeniyle tutuklamış, 13 günden sonra da serbest bırakmıştı.

İran devlet televizyonu, İngiliz askerlerin görüntülerini ve İran karasularına girdikleri "itiraflarını" yayımlamıştı.

İngiliz askerlerin, ülkelerine döndükten sonra yaptıkları açıklamalarda, kötü muameleye tabi tutulduklarını söylemeleri üzerine İran televizyonu da askerlerin masa tenisi ve satranç oynayıp, futbol maçı izlerken çekilen görüntülerini yayımlamıştı.