BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.834,51
HABER /  GÜNCEL

Eşimi öldüren de aynı mermilerdi

Savcı Doğan Öz'ün eşi emekli Hakim Sezen Öz, mermili tehditlerin, eşini öldüren çevrelerin işi olduğunu söyledi.

Abone ol

Türkiye’deki Gladyo yapılanmasını ilk ortaya çıkaran ve hazırladığı 2 sayfalık rapor sonrası 1978 yılında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ün eşi emekli Hakim Sezen Öz, “Kozmik Ado’da arama yapan Hakim Kayan’a tehdit mesajları gönderenler ile eşimi katledenler aynı merkezden” dedi. Eşi Doğan Öz’ün hazırladığı 2 sayfalık kontgerilla raporunu Star’a anlatan Sezen Öz, raporda darbeye zemin hazırlamak için karışıklık çıkarılacağına ilişkin ifadelerin yer aldığını söyledi. Öz’ün raporunda şu noktalar ön planda yer aldı:

KONTRGERİLLA GENELKURMAY’A BAĞLI

Bütün çalışmalar içerisinde askeri ve sivil güvenlik güçleri vardır. Kontrgerilla Genelkurmay Harp Dairesi’ne bağlıdır. Kontrgerilla il ve ilçelerde seferberlik işlerini yürüten kurum olarak askerlik şubelerince yönetilmektedir. Bu konuda en çok aşamalı eğitimden geçen astsubaylar kullanılmaktadır. Sivil güvenlik güçleri içerisinde de MİT elemanları ve I. Şube görevlileri kullanılmaktadır. Her iki kesimde de gerillaya karşı eğitim (O inanç vardır ki) goşist-sol hareketleri de bunlar yönlendirmekte sonra da bunlara karşı savaşım vererek taban kazanmakta ve demokrasiye karşı olan eğilimleri geliştirip örgütlemektedirler.”

MHP KADROLARINCA YÖNETİLİYOR

• İdeloojik eğitim. Halk içinde gelişen halktan kadrolar oluşturma eğitimi. (...)Bütün bu çalışmalar siyasal planda MHP ve onun kadrolarınca yönetilmektedir. Son 11 Aralık 1977 yerel seçimleri. Gerçekten de yerel seçimlerde motorize güçlerce haraketli bir grup oluşturularak kırsal kesimlerde yerel kesimlerde kazanılan mevzilerle iktidar olmanın gerekli, iklimi ve ortamı yaratılmaktadır.

DARBE İÇİN ORTAM OLUŞTURMAK

• Bu genel çerçevede cinayetleri şiddet ve anarşik eylem nitelendirmelerini daha iyi anlamak olasıdır. Konuya bu kapsamda yaklaşılmadıkça, öncelikle can ve mal güvenliğini sağlamak, şiddet ve anarşi eylemlerini kaynağında kurutmak olanak dışı olduğu gibi, demokrasiyi tek seçenek olmaktan çıkartarak bütün kurumlarıyla faşizmi kökleştirmek de gündeme gelecektir. Gerçekten de şiddete karşı halkı örgütleme, kitleler içinde şiddeti yoğunlaştırmamayla olanakladır. Bazı goşist-sol akımlar gerçek hedefmiş gibi gösterilerek, hedef saptırılarak sıkıyönetimi çağırma, seçimle, olmazsa darbeyle iktidar olma, demokratik yaşama biçimini yok ederek halkı sömürme seçeneği tek seçenek durumuna getirilme çalışmasıdır yapılan...

VURGUNLAR, BAĞIŞLAR CIA DESTEĞİ

• Legal yan kuruluşlarda başarılı görünenler illegal çalışmalara yönelmektedir. Bunlar bu işi aynı zamanda 10 bin TL’den başlayarak ayda 30 ila 40 bin TL’ye kadar varan aylık ücretler de almaktadır. Bunun için mali kaynaklar, okul ve yurtlardaki öğrencilerden alınan ayda 50 TL’lik ödentilerle bağışlar, mahalle esnafından ve küçük zanaatkarlardan alınan bağış ve ödentiler, işe yerleştirilenlerden alınan rüşvetler ya da maaşın belli bir miktarı, mahalle arasından evlerden alınan bağışlar, ihalelerden alınan yüzdeler, silah, afyon kaçakçılığıyla, beyaz kadın ticaretinden vurulan vurgunlar, bazı iş çevrelerinden alınan bağışlar, CIA, AİD ve SAVAK’tan yapılan desteklemeler.

TEHDİTLER AYNI ÖRGÜTLENMEDEN

Kozmik Oda’da arama yapan Hakim Kadır Kayan ile soruşturma savcısı Mustafa Bilgili’ye Kaleşnikof mermisi gönderilmesi olayını da değerlendiren emekli Hakim Sezen Öz, tehditlerin eşini öldürenler ile aynı örgütlenmeden olduğunu yorumunda da buldu. Sezen Öz, “Hâkim Kadir Kayan da gazetelerden öğrendiğime göre tıpkı eşim Doğan gibi tehdit mektupları ve telefonları alıyormuş. Gelen notlardan birisinde ona ‘Senin de akıbetin diğer öldürülenler ve Doğan Öz gibi olacak’ deniyormuş. Bu tehdit mesajı bile Öz cinayetinin arkasındaki örgütlenmeyi ve sistemi anlamaya yeter” diye konuştu.