BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,76
ALTIN 2.983,72
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Esenler'de ilk tur bitti

Esenler Belediyesi’nin problemleri yerinde tespit edip çözüm yollarının arandığı toplantılarının ilk turu tamamlandı.

Abone ol

Esenler Belediyesi’nin problemleri yerinde tespit edip çözüm yollarının arandığı ve İlçe Kaymakamından mahalle muhtarına, Belediye Başkanından mahalledeki okul müdürüne kadar tüm ilçe yöneticilerinin katıldığı “Yerinde Hizmet – Ortak Akıl” toplantıları, Kazım Karabekir Mahallesi’nde yapılan sonuncusu ile 16 mahallede tamamlanmış oldu.


Son Yerinde Hizmet toplantısı, Divriği Ovacık Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği lokalinde yapıldı. Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Belediye Başkan Yardımcıları, Esenler İlçe Emniyet Müdürü Osman Yıldırım, Esenler Müftüsü Ali Kara, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mecit Albayrak, belediye birim müdürleri, Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Gülbek Taştan, mahallede bulunan okulların müdürleri, cami imamları ve kalabalık bir vatandaş topluluğunun katıldığı toplantıda yine mahallenin ve Esenler’in problemleri masaya yatırılıp çözüm yolları arandı.

Toplantıda ilk konuşmayı Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu yaptı. “Sizler bizlere bu emaneti verirken (esas size verdiğimiz çocuklarımız ve kendi geleceğimizi emanet ediyoruz. Buna sahip çıkın) demiştiniz. Biz de bugün, (Emaneti verdiğiniz günden bugüne şunları, şunları yaptık. Başka bir şey istiyor musunuz? Mahallemizde başka ne eksikler var?) demeye geldik” diyerek sözlerine başlayan Göksu, “Sokağınızın, mahallenizin ihyası ve imarı için daha neler yapılması gerektiğini öğrenmek, hem sizlerin dertlerini dinlemek, çözülebilecekleri hemen burada çözmek, zamana ihtiyaç olanları zamana bırakmak ve çözemeyeceklerimizi de niye çözemeyeceğimizi anlatmak için huzurlarınızdayız” dedi.

Hesap vereceğiz

Göreve gelir gelmez hangi mahallede ne gibi bir çalışmak yapılması gerektiği hususunda bir ders programı yaptıklarını belirten Göksu, “Şimdi dersimizi çalışıyoruz, ödevlerimizi yapıyoruz. Ve yıl sonunda kendimize bir karne vereceğiz. Şu şu mahallede geçer not aldık ancak, şu şu mahallelerde zayıflarımız var diyerek sizlerin huzuruna çıkacağız. Hizmet dönemimizin birinci yılında mahalle mahalle dolaşıp (Hesap Veriyoruz) toplantıları yapacağız. Çünkü ben şu şehrin emanetini alırken 2 şeyi hiç unutmayacağımın sözünü vermiştim. Allah’a ve Esenler halkına vereceğim hesabı hiç unutmayacağım söylemiştim. Bu ilkelerim doğrultusunda Esenler’i seçkin bir ilçe haline getirmek mecburiyetimiz var” dedi.

Esenler’in İstanbul’un merkezinde bir ilçe olmasına rağmen sosyal, kültürel ve fiziki problemlerinin olduğunun altını çizen Göksu, “İstanbul ortalamasında bir kilometre kareye düşen insan sayısı 13 bin kişi iken Esenler’de bu rakam yaklaşık 50 bin. 10 kilometre kare alan üzerinde 500 bin nüfusun yaşadığı bir ilçe bırakın Türkiye’de dünyanın hiçbir yerinde yoktur. İşte bu yoğunluktan kaynaklanan bir çok problemimiz var. Ancak, Esenler’de çok iyi olan bir şey var. O da Esenler’in insani yönü. Esenler’de ‘merhaba’ devam ediyor. Esenler’de dostluk, kardeşlik, arkadaşlık gibi güzel hasletler devam ediyor” diye konuştu.

Esenler’in en önemli problemlerinden birisinin ‘algı’ olduğunu tekrarlayan Göksu, göreve geldiği günlerdeki bir hatırasını şöyle anlattı: “İETT Genel Müdürümüzden yeni İETT otobüsleri istediğim zaman (Sayın Başkanım Esenler’e yeni otobüs veremem. Çünkü otobüslerimiz kundaklanıyor) demişti. Halbuki şimdiye kadar Esenler’de kundaklanan İETT otobüsü bir adet. Esenler’in adı çıkmış. Esenler’in bu yanlış algısını değiştirmemiz lazım. Esenler’i iyi anlatmamız, iyi tanıtmamız lazım. Göreve geldiğimizden bugüne bu yanlış algıyı değiştirmek için uğraşıyoruz. Bu konuda da çok güzel bir mesafe katettik. Ve bugün Esenler’e en yeni İETT otobüsleri geliyor, otobüs durakları yenileniyor. Yine böyle bir Yerinde Hizmet toplantılarımızın birisinde Hukuk Fakültesi’nde okuyan bir öğrencimiz (şimdiye kadar arkadaşlarıma Esenler’de oturduğumu söyleyemiyordum. Şimdi rahatlıkla söyleyebiliyorum) dedi. Bu da, bizim aldığımız mesafeyi göstermesi açısından çok önemli” dedi.

10 köye bakıyoruz

Esenler’in İyilik Kapısı EDİM aracılığı ile 1100 aileye baktıklarını ve bu da Anadolu’da yaklaşık 10 köy demek olduğunu söyleyen Göksu, “Belediyenin kasasından 5 kuruş çıkmadan, hayırsever vatandaşların katkılarıyla kurduğumuz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın istediklerini, istedikleri zamanda alabildikleri bu market sayesinde, veren ellerden alan ellere uzanan bir hayır zinciri oluştu. Hali vakti yerinde olan tüm halkımızı bu zincirin bir halkası olmaya davet ediyorum” diyerek vatandaşları EDİM’e destek vermeye davet etti.

100’de Yüz Hayat Projesi

Esenler’de yaklaşık 100 madde bağımlısı çocuk bulunduğunu söyleyen Göksu, “Yakında, Yüzde 100 Hayat Projemiz devreye giriyor. İlçe Emniyet Müdürlüğümüz ile işbirliği halinde bu çocuklarımızın ailelerini tek tek ziyaret ettik. Şimdi onların önce rehabilite ve tedavi edeceğiz. Sonra meslek sahibi ve İstanbul Ticaret Odası işbirliğinde de iş sahibi yaparak büyük bir sosyal yaraya merhem olacağız” şeklinde konuştu.

Seçim çalışmaları sırasında Esenler halkına vaat ettikleri projelerin tamamına başlandığını ve hatta yüzde 50 ilerisine geçtiklerini belirten Göksu, yeşil alan ve park çalışmalarından kamu binalarının yapımına, yol ve kavşak düzenlemelerinden, elektriklerin yer altına alınmasına, sosyal ve kültürel projelerden eğitim, güvenlik, spor ve sağlık alanında yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda detaylı bilgi verdi ve “İnşallah 5 yıl sonunda Esenler’de her şeyin değiştiğini ve dönüştüğünü göreceksiniz. Elbette bizim de hatalarımız, eksikliklerimiz olabilir. Ancak asla ve asla art niyetimiz ve ihanetimiz olmaz. Bizler bu hizmetleri yaparken sizden beklediğimiz bize destek olmanız ve dua etmeniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaymakamdan eğitim feryadı

İkinci olarak kürsüye gelen Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, “Yerinde Hizmet” toplantılarının bir çok ara amacının olduğunu hatırlattı ve, “Ancak, bu toplantıların asli amacı, sizlerle gerek atanmış, gerekse seçilmiş bürokratların yan yana getirilmesidir” diyerek sözlerine başladı.

Esenler’in bir çok probleminin bulunduğunu ve bunları eğitim, hükümet konağı ve belediye binası olarak sıralayan Madenoğlu, “Ancak bana göre bunlardan en önemlisi eğitim alanında yaşanan sıkıntılar. İlçemizdeki 26 ilköğretim okulunda 1357 derslik bulunuyor. İdeal bir eğitim için sınıf mevcutlarının 30’un altında olması gerekir. Ancak biz 30, 35, 40, 50’den vazgeçtik, sınıf ortalamalarımız 70’lere dayandı. 70 öğrencili bir sınıfta eğitimin kalitesinin ne olacağını varın siz hesaplayın. Öğretmen öğrencilerin adlarını öğrenemeden eğitim yılı biter. Çok vahim bir durum. Hepimizin üzerinde düşünmesi gereken acı bir gerçek maalesef” diye konuştu.

Son 1 yıl içinde 5 sağlık ocağı yapılarak Esenler’deki sağlık ocağı sayısının 20’ye çıktığını ve böylece sağlık probleminin belinin kırıldığını anlatan Madenoğlu, “Şimdi hedefimiz eğitim alanındaki problemleri de çözmek. 6 adet yeni okul teklifimiz var. Bunların yapılması ile belli bir rahatlık sağlayacağız” dedi.

Madenoğlu, çocuklarını okula göndermeyen velilere bir kez daha seslenerek, “Çocuklarınızı eğitimden mahrum bırakmayın. Bunun para cezası var. Fakat, biz para cezası yüzünden değil de çocuklarının geleceklerini düşünerek okula göndermelerini bekliyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından, mahalleli vatandaşlar mahalleleri ile ilgili problemleri ile birlikte çeşitli öneri ve tekliflerini, Esenler yöneticilerine yüz yüze sunma imkanları buldular.