Başkan Tevfik Göksu, ambalaj atıkları ve çöplerin toplaması konusunda Avrupa standartlarını hedeflediklerini söyledi.
Abone olEsenler Belediyesi geri dönüşüm projesi ile Türkiye’de bir ilke daha imza atıyor. Esenler Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje ile geri dönüşümden elde edilen ambalaj atıkları değerlendirilerek, tekrar kullanıma kazandırılacak. Projenin hedefi, 2014 yılına kadar belediye bütçesinden bir kuruş para harcanmadan ilçenin çöpünün toplanması. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, ambalaj atıkları ve çöplerin toplaması konusunda Avrupa standartlarında bir Esenler hedeflediklerini söyledi.
Birçok alanda yeni projelere imza atan Esenler Belediyesi, belediyeler için en büyük sorunlardan birisi olan ve ciddi maddi külfet getiren çöp konusunda yeni projeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında toplanan kâğıt, karton, plastik, pil ve şişe gibi atıklar geri dönüşümle yeniden kazanılarak, elde edilen gelirle Esenler’in çöp giderleri karşılanacak. Proje kapsamında Esenler Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından oluşturulan ekipler, her atığın çöp olmadığını bunların bir çoğunun geri dönüşümünün sağlanarak ekonomik kazanım elde edilebileceği konusunda kapı kapı gezerek vatandaşları bilgilendirmeye başladılar.
Dünya genelindeki çöp sorununa ve yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler’de atık ambalaj ve çöp konusunda hazırlanan projeleri anlattı. Başkan Göksu, “Esenler’de ambalaj atıkları başta olmak üzere her artık değerlendirilecek. Bu sayede toplanan kâğıt, karton, plastik, pil ve şişe gibi atıklar teker teker toplanıp, geri dönüşümle yeniden kullanılacak. Her atığın çöp olmadığı, bunların büyük bir kısmının geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirilebileceğini bir kültür olarak bu topluma öğreteceğiz. Böylece hem temiz bir Esenler oluşturacağız, hem de milli servetimize sahip çıkacağız” dedi.
Atığa göre çöp kutusu
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu atıklara göre çöp kutusu yaptırdıklarını belirterek, bu sayede çöpleri karıştırmadan toplayarak yüzde yüz tasarruf sağlayacaklarını söyledi. Başkan Göksu, “Önceleri çöp ve ambalaj atıkları aynı poşet içine atılıyordu. Bu nedenle bir çok atık değerlendirilemiyordu. Hazırlanan yeni atık kutularımız kağıt, plastik, cam ve metal olmak üzere ayrıldı. Hepsi ayrı toplanacak. Bu sayede her yıl çöpe giden binlerce ton kâğıt, karton, plastik, cam ve metal yeniden değerlendirilecek. Proje ile yine doğa tarafından tekrar dönüştürülmesi çok zor olan çeşitli plastik ve metallerden yapılan atıkların doğaya zarar vermeleri engellenecek” diye konuştu.
Önce eğitim
Projenin başarıya ulaşmasının en önemli ayağının bilinçlendirmeden geçtiğini belirten Göksu özetle şunları söyledi: “Geri kazanılabilecek atıkların yeniden değerlendirilmesi noktasında hedefimize ulaşabilmemiz için Esenler’de bulunan konutlar tek tek ziyaret edilerek proje anlatılacak. Bunun için 30 kişilik bir ekip, her gün evleri geziyor ve özellikle ev hanımlarını bu konuda bilinçlendiriyor, çöp poşetleri dağıtıyor. Bu konuda Esenlerli ev hanımları çok duyarlılar. Aynı şekilde okullarda öğrencilerimize bu konuda seminerler veriyoruz. Bilinçli bir gençlik ve toplum oluşturmak istiyoruz”.
Çöpte ‘sıfır’ maliyet
Gelecekte geri dönüştürülebilir atıkların daha önem kazanacağını belirten Göksu, “Bizim nihai hedefimiz, geri dönüşebilir atıklardan elde ettiğimiz gelirle Esenler’in çöpünü, belediye kasasından bir kuruş para ödemeden toplatabilmek. 2014 yılında kadar bu seviyeye gelmeyi planlıyoruz. Her şeyi ile Avrupa standartlarına uygun, doğal bir Esenler hayali içindeyiz ve bunu da başaracağız” diye konuştu.
Esenler Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Mustafa Özdemir de, dünyada çevre konusunda her yıl 600 milyar dolarlık bir harcama yapıldığına dikkati çekerek, “Ne satın alırsak alalım, mutlaka akıbeti çöp oluyor. Çöp haline gelen bu nesneleri tekrar toplumun yararına kazandırmak istiyoruz. Kurduğumuz sistem ile aylık 200 ton ambalaj atığı toplayıp değerlendiriyoruz. Bu sene sonundan itibaren aylık 800 tona ulaşacak. Konutlarda ve okullarda yaptığımız bilinçlendirici eğitim çalışmaları, bu yılın sonuna kadar tüm ilçe genelinde tamamlanacak. Daha sonra bu eğitim çalışmalarımız ambalaj atıklarının fazla miktarda kullanıldığı iş yerlerinde de devam edecek. İlçe genelinde 6 bin adet atık kutusu dağıttık. Bundan sonra atıkların toplanması ve ayrıştırılması daha kolay olacak” şeklinde konuştu.