BIST 9.390
DOLAR 34,45
EURO 36,33
ALTIN 2.847,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Esenler geri dönüşümde örnek

“Her atık çöp değildir” fikrinden hareketle kurulan ve geri kazanabilir atıkların değerlendirildiği Esenler Geri Dönüşüm tesisi İSTAÇ tarafından örnek tesis olarak gösteriliyor.

Abone ol

Hizmete gireli yaklaşık 2 ay olmasına rağmen, geri dönüşüm konusunda proje üretmek isteyen bir çok yerli ve yabancı ziyaretçi tesiste incelemelerde bulundu.

Atıkların geri kazanılarak yeniden değerlendirilmesi, artık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun ilgi görmeye başladı. Belediyeler başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar, dönüştürülebilir atıkların en uygun ve verimli şekilde nasıl geri kazandırılacağının hesaplarını yapıyor, bu konuda örnek projeleri inceliyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda ön plana çıkmış şirketi ise İSTAÇ (İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.) İSTAÇ, atıkların geri kazanılması konusunda bir taraftan projeler üretirken bir taraftan da bu konuda çalışma yapmak isteyenlere yardımcı oluyor, teşvik ediyor.

İstanbul’da örneğiz

Geri dönüşüm konusunda İstanbul’un en etkili kurumu İSTAÇ, ilçe belediyeleri arasında geri dönüşümü en profesyonel manada yapan Esenler Belediyesi’ni örnek göstermeye başladı. Geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile açılan Esenler Geri Dönüşüm Tesisi, İSTAÇ’ın örnek göstermesi sonucu yerli ve yabancı ilgili bir çok kurumun yetkilisi tarafından gezildi. Son olarak Avrupa Birliği Ambalaj Atıkları Teknik Yardım Projesi- İzleme Değerlendirme Grubu ile Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Katı Atık Yönetimi Çalışma Grubu’nun birer heyet Esenler Belediyesi Geri Dönüşüm Tesisi’ni gezdiler. Avrupa Birliği Ambalaj Atıkları Teknik Yardım Projesi- İzleme Değerlendirme Grubu heyetinde Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul Sorumlusu Ali İhsan Doğan ile birlikte Alman şirketi Niras A.Ş.’den Çevre Mühendisi Eve Röben de yer aldı. Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Katı Atık Yönetimi Çalışma Grubu da 25 kişilik heyetle Esenler Geri Dönüşüm Tesisi’ni gezip Esenler Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Mustafa Özdemir’den, atıkların kaynağından toplanmasından ayrıştırılıp değerlendirilmesine kadar bilgi aldılar. Heyetler, yapılan çalışmaları, sokaktan tesise katar yerinde takip ettiler.

Günde 30 tona çıktı

Esenler Geri Dönüşüm Tesisi’nde hizmete girdiğinde günde 5 tonla başlayan ayrıştırma işlemi, 30 tona yükseldi. Çevre Koruma Müdürü Mustafa Özdemir, yakın bir gelecekte bu rakamı 50 tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.