Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, “Batı destekli terörist grupların vahşi saldırılarına karşı Suriye’ye yardım ettiği” gerekçesiyle Rusya’ya...
Abone olSuriye Devlet Başkanı Beşar Esed, “Batı destekli terörist grupların vahşi saldırılarına karşı Suriye’ye yardım ettiği” gerekçesiyle Rusya’ya teşekkür etti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ve beraberindeki heyeti Şam’da kabul etti. Esed, görüşmede, “Batı, Arap ülkeleri ve bölge ülkeleri tarafından desteklenen teröristlerin vahşi saldırılarına karşı Rusya’nın Suriye’ye desteğinden dolayı” teşekkürlerini sundu ve Rusya’nın bu duruşunun yeni bir küresel denge haritası oluşturulması için umut verici olduğunu belirtti.
Ryabkov, Rusya’nın Suriye konusundaki tavrında herhangi bir değişme olmadığını ve güç kullanımını reddeden uluslararası kanunlara dayalı siyasi bir çözümü desteklediklerini söyledi. Ryabkov, Suriye halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına saygı duyulması gerektiğini ifade etti. Rus diplomat, Suriye konusunun Rusya için öncelikli bir mesele olduğunu ve dünya siyasetini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi ve iki ülke yönetimi arasında “derin ve pratik” istişarelerin ve koordinasyonun devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.
ALMANYA: "KİMYASAL SALDIRILARIN SORUMLUSU ESED REJİMİ"
Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen kimyasal saldırının sorumlusunun Esed rejimi olduğunu söyledi.
Westerwelle, bugün başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler müfettişlerinin hazırladığı raporun, "bu çapta bir zehirli gaz saldırısı icra edebilecek teknik ve lojistik imkana sadece Esed rejiminin sahip olduğunu" doğruladığını söyledi.
Kimyasal silah kullanımının insanlığa ve Suriye halkına karşı büyük bir suç olduğunu vurgulayan Westerwelle, "Rapora göre bütün kanıtlar Esed rejiminin bu tabuyu (kimyasal silah kullanma) yıkmaktan sorumlu olduğunu gösteriyor" dedi.
"Bu korkunç suça karşı kararlı bir şekilde hareket edilmesi" için uluslararası topluma seslenen Alman Bakan, "böyle bir duruma ne Suriye, ne de dünyanın başka bir ülkesinde izin verilemeyeceğini" kaydetti.
Westerwelle, "21. yüzyılda ilk kez kimyasal silah kullanılıyorsa, bu önemli bir dönüm noktası demektir. Böyle bir eylemin tekrarlanmaması için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız" dedi.
Bu konuda sorumlu olanların bunun hesabını vermesi gerektiğini vurgulayan Westerwelle,"Bu yüzden BM Güvenlik Konseyi’nin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bu suça ilişkin yasal süreç başlatması çağrısında bulunmasından yanayız" diye konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma uyarınca Suriye’nin uluslararası idarenin denetimine bırakacağı kimyasal silahların imhası için 2 milyon euro yardımda bulunacaklarını, teknik konularda da yardıma hazır olduklarını dile getirdi.
2002-2006 yılları arasında Suriye’ye ihraç edilen 111 ton kimyasal madde içinde sarin gazı yapımında kullanılabilen maddelerin de bulunduğunun hatırlatılması üzerine Westerwelle, "Ben bu dönemde Dışişleri Bakanlığı’nda değildim. Bu konunun takip edilmesi gerekir. Şu an bu konuda bir bilgi veremeyeceğim" diye konuştu.
(İHA)