Adalet Bakanlığı, yargının bazı taleplerini dikkate alarak, adli ve idari yargıdaki iş yükünü azaltacak düzenlemelere imza attı.
Abone olAnayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren tasarılar nedeniyle yargıyla karşı karşıya gelen Adalet Bakanlığı, bu kez de yargının bazı taleplerini dikkate alarak, adli ve idari yargıdaki iş yükünü azaltacak düzenlemeler yaptı. Bakanlığın ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunduğu taslakta yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:
- Noterler, bundan sonra mahkemelerden çıkarılan veraset ilamı ve mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yetkili olacak. Bu belgeler 30 TL karşılığı noterden alınacak.
- Eve terk eden eş için mahkeme kanalıyla çıkarılabilen “eve dön” çağrısını artık 15 TL karşılığı noterler de çıkarabilecek.
- Kabul edilecek özrü olmadan bakaya ve yoklama kaçağı kalanlar, diğer askerlerden farklı olarak teslim tarihinden sonra 7 gün içinde gelenler 500 TL, gelmeyerek bu süre içerisinde yakalananlar 1000 TL, 7 günden sonra 3 ay içinde gelenler 2 bin TL, yakalananlar 4 bin TL, 3 aydan sonra gelenler 5 bin TL, 3 aydan sonra yakalananlar 10 bin TL idari para cezası ile cezalandırılacak. Askerden kaçanlar cezaevine girmeden para ödeyerek kurtulabilecek.
- İcra mahkemelerinin verdiği disiplin hapsi cezalarına karşı icra mahkemesine itiraz edilecek. Bu mahkemenin kararına itirazlar ise asliye ceza mahkemesine gidecek ve yüksek yargıya gönderilmeyecek.
- Nafaka alacakları dışında kalan alacaklar, asgari ücretin brüt tutarının altındaysa disiplin hapsi cezası söz konusu olmayacak.
- Pasaportu olmadan Türkiye’den ayrılanlara 500 TL ceza verilecek.
- Türkiye’de herhangi bir suçtan, şüpheli, sanık veya hükümlü olup da hakkında yapılmakta olan soruşturma veya kovuşturmadan, hükmolunan cezanın infazından veya askerlik görevini yerine getirmekten kurtulmak amacıyla bu fiili işleyenlere bin Türk Lirası’ndan 5 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilecek. Buna göre firari Hizbullah hükümlüleri de taslak yürürlüğe girdikten sonra yakalanırsa, izinsiz sınırdışına çıktıkları için hapis yerine para cezasına çarptırılacak.
- Özellikle yurtdışından Türkiye’ye kaçak yollarla gelen kadınları ilgilendiren düzenlemeye göre de pasaportsuz Türkiye’ye giriş yapan bin TL’den 1500 TL’ye kadar para cezasına mahkum edilecek ve sınır dışına çıkarılacak.
- Belirtilen sınır kapıları dışında bir yerden Türkiye’yi terk edenlere ayrıca 300 TL para cezası verilecek.
- Danıştay’a, Yargıtay hukuk dairelerine 100, ceza dairelerine 80 TL ödenerek temyiz başvurusu yapılabilecek. Bölge adliye mahkemelerine itirazlar 50, yerel mahkemelere itirazlar 40 TL harç karşılığında gerçekleştirilebilecek.
- Boşanma davası devam ederken ölen eşin mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve karşı tarafın kusurlu olduğunu kanıtlaması halinde, kusurlu taraf mirastan pay alamayacak. Daha önce bu hak sadece davacı tarafa veriliyordu.
- 3 bin liraya kadar olan adli para cezalarının temyiz incelemelerini bölge adliye mahkemeleri yapacak. Bu mahkemeler faaliyete geçene kadar 3 bin TL’ye kadar olan para cezaları temyiz edilemeyecek.