BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Eşcinsellik moda mı oluyor?

Kimilerinin kırkından sonra tercihleri değişiyor. Yeni bir moda mı yoksa dizginlenmiş dürtüler mi?

Abone ol

Cemiyet hayatının popüler simalarından... Ellili yaşlarının sonunda; evli, iki çocuk babası. Bir gece eğlenmek için gittiği bir kulüpte, sahnedeki genç şarkıcıyla aralarında bir elektriklenme oluyor. Hayatında ilk kez bir erkekten hoşlandığını farkediyor. Derken yirmilerindeki şarkıcıyla birlikte olmaya başlıyor. Genç sevgilisinin para karşığı biseksüel ilişkilere girdiği kulağına geldiğinde çılgına dönüyor. Ev satın alıyor onu kendisine bağlamak için. Ancak sosyetik kulüplerin sevilen şarkıcısı huyundan vazgeçmiyor. Kimseye bir şey söyleyemeyen işadamı ise vicdanı ve ahlaki sorgulamalar içinde sık sık bunalıma giriyor. Ama  ne karısından ne de sevgilisinden vazgeçebiliyor...

Bu adı bizde saklı işadamının hikayesi bir istisna değil. İkinci baharında göze ve gönlü kendi cinsine kayan insanlara artarak daha sık rastlanıyor. Peki tercih mi bu?

Prof. Dr. Mehmet Sungur, bunun bir cinsel tercih değil, "cinsel yönelim" olduğunu ve doğuştan gelidiğini söylüyor. Kişi bunu fark etse bile homoseksüel eğilimler taşımaktan korkuyorsa gizliyor; karşı cinsle ilişkiye giriyor hatta evleniyor. Bir yaştan sonra da "Artık yeter. Ben içimden geleni yaşayacağım" deyip " bağımsızlığını" ilan ediyor.

Tıpki 45 yaşındaki akademisyen H.N gibi...

H.N. beş yıl önce erkeklerden hoşlandığını karısına ve iki kızına itiraf etteğinde anlayışla karşılandığını, hiçbir sorun yaşamadığını anlatıyor. Çevrelerinde herkes bu durumu biliyor ama kimse bu konu üstende konuşmuyor. Hatta yeni sevgilisi ile eski karışı tanışıyorlar.

Psikolog Meltem Canver, son yıllarda bu tür örneklerin çoğalmasını değişmesi ve homoseksüelliğin normalize edilmesiyle birlikte, insanların kendilerini ifade etme özgürlüklerinin artmasına bağlıyor.Ne var ki bir yaştan sonra kendi cinsine yönelen herkes de bu yönelimi açıkça ifade etmiyor; gizlice yaşamayı tercih diyor. Üstelik sanılanın aksine bunu yanlızca erkekler yaşamıyor.

"Hepimiz potansiyel biseksüeliz"
Prof. Dr. Kerem Doksat'a göre ise, bir çok insan potansiyel biseksüel. İşte Doksat'ın olay sözleri...

Eşcinsellliğin topluma göre oranı ne? 
Erkek ve kadın homaseksüellerin toplamı yüzde 5-7. Cinsel yönelik çok yönlü bir konu. Anne karnındaki bebek, ilk 1,5--3 ayda çok kritik bir dönem yaşıyor. Bu dönemde bebek erkek olmaya programlı; erkeklik hormonu salgılıyor. Bu hormunu erkek fetus yeterince salgılamazsa veya yeterince hormondan etkilenmezse ileride homoseksüellik, dişi fetus fazla etkilenirse lezbiyenlik oluşuyor.

Müdahale şansı yok mu?
Yok. Annenin stresinin minimumda olması, androjen horman bozukluğu varsa tedavi edilmesi lazım.

Devamı Aktüel'de