BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Esad'la savaşmayana Türkiye'den zırnık yok!

ABD öncülüğündeki koalisyonun özel temsilcisi John Allen'ın "Eğitilecek ÖSO üyeleri Esed'le savaşmayacak" sözlerini Al Jazeera'ye değerlendiren Türk Dışişleri kaynakları, "Esed'le savaşmayacak bir grubu ne eğitiriz ne donatırız" dedi.

Abone ol

Al Jazeera Türk'e, "Eğit-donat çerçevesinde eğitilecek muhaliflerin Esed'le savaşmayacakları konusunda siyaseten mutabık değiliz. Böyle bir şey söz konusu değil" diye konuşan dışişleri kaynakları "Bizim açımızdan eğitip donatılacak herkes hem IŞİD hem Esed'e karşı savaşacak, bunda hiçbir şüphemiz yok." dedi.

Eğit-donat programının Suriye'de olması gereken kapsamlı çözümün bir parçası olduğunu belirten kaynaklar, peyderpey ilerlemek yerine bütünlüklü çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen, Suudi Arabistan ziyaretinde Şark ül Evsat gazetesine konuşmuş; eğitilecek Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri ve ılımlı muhaliflerin IŞİD’e karşı mücadele edeceğini belirtmişti. Bu grupların Esed'e karşı savaşıp savaşmayacakları sorusuna “Amaç Şam’ı kurtarmak için bir kara gücü yaratmak değil” diye yanıt veren Allen, Suriye'de siyasi çözüme ulaşmak gerektiğini söyledi ve "Eğitilecek muhalifleri Suriye’de varılacak ‘siyasi bir çözümün’ parçası olarak görmeyi istiyoruz" dedi. 

'Esed'le savaşmayacak grubu ne eğitiriz ne donatırız'

Türk Dışişleri kaynakları, Şark-ül Evsat gazetesine verilen röportajın hangi saiklerle ne şekilde söylediğini anlamak gerektiğini, bu sözlerin Suudi Arabsitan'daki insanlar için söylenmiş olabileceğini belirtti:

"Türkiye için de aynı şeyi söylerse biz de kendi düşüncelerimizi söyleriz. Türkiye'de yapılacak eğit-donat faaliyetine Türkiye'nin söz söyleme hakkı var tabii. Prensip olarak, Esed'le savaşmayacak bir grubu ne eğitiriz ne donatırız."

Londra’da Arapça ve İngilizce yayın yapan Şark ül Evsat gazetesine konuşan Allen, eğitilecek Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri ve ılımlı muhaliflerin IŞİD’e karşı mücadele edeceğini belirtirken, bu grupların Esad’a karşı savaşıp savaşmayacakları sorusuna “Hayır. Amaç Şam’ı kurtarmak için bir kara gücü yaratmak değil” demişti.

Allen, söz konusu muhaliflerin, Suriye’de varılacak ‘siyasi bir çözümün’ parçası olarak görmeyi istediklerini ifade etmişti.

'Eğit-donat bütünlüklü stratejinin parçası'

Türkiye'nin IŞİD ile mücadele için üç şartı var. Bunlar, uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi. Şimdiye kadar ABD ile eğit-donat şartında prensipte anlaşma sağlandı. Başbakan Davutoğlu, 28 Ekim'de BBC'ye verdiği röportajda, eğit-donat programının başladığını söylemişti:

"Eğit ve donat programı' çoktan başladı. 'Eğit ve donat' bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz."