John Kerry, Suriye'de kimyasal silahların çoğunluğunun rejim tarafından kullanıldığını belirterek, sabırlarının azaldığını söyledi.
Abone olABD Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısını Dışişleri Bakanı John Kerry yönetti. Toplantıya kalça kemiğinden ameliyat olduğu Boston kentinden video-konferans yoluyla bağlanan Kerry, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
Kerry, Suriye'de sivillere yönelik krolin gazı kullanılmasına ilişkin soru üzerine, bu ülkede kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığına emin olduklarını ifade etti. "Bu saldırıların çoğunluğunun rejim tarafından yapıldığından kesinlikle eminiz" diyen Kerry, bu yönde belgeler topladıklarını kaydetti. Kerry, ancak ülkedeki muhalif güçlerin de zaman zaman bu saldırıları gerçekleştirmiş olabileceğini belirterek, "Ancak büyük çoğunluktan bahsediyorum. Bu saldırılar önemli derecede belgelendi. Kimyasal silah saldırıları uçaklardan yapıldı. Muhalif güçler uçak veya helikopter uçurmuyor" diye konuştu.
HERKESİN SABRI AZALIYOR
Rejimin kimyasal silah kullanmasını engellemede ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ilişkin soruyu yanıtlarken Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün bu konuyu görüştüklerini söyledi. Lavrov'un da konuyu yeniden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e ileteceğine inandığını anlatan Kerry, "Esed'in kendi halkına karşı olağanüstü düzeyde ahlaksızca silah kullanmasından herkesin sabrı azalıyor" şeklinde konuştu.
Esed'in bölgede etkin olan DAEŞ'in 'kılına dokunmadığına' vurgu yapan Kerry, "Esed, onlara hiçbir zaman saldırmadı. Bunun yerine Halep'teki sivillerin üzerine misket bombaları yağdırdı. Bu konuyu Lavrov ile görüşmede gündeme getirdim ve bu giderek daha fazla odaklanacağımız bir konu olacak. Şu anda diplomatik olarak bir takım çabalar içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
Kerry, rejimin kimyasal saldırılarının durdurulamadığını, bunun da uluslararası toplumun Esed rejimine yönelik kızgınlığını artırdığını dile getirdi.
İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER
John Kerry, müzakereleri devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, görüşmelerin çetin bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Kerry, "Görüşmeler kritik. Sürekli dile getirdiğim gibi, bir anlaşma olsun diye anlaşma yapmayacağız ve sorunu çözeceğine inanmadığımız bir anlaşmayı da imzalamayacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Kerry, ortak eylem planında yer alan, İran'ın nükleer programının olası askeri boyutuyla ilgili soru üzerine, İran'ın bu konuda geçmişte yaptıklarından sorumlu tutulup tutulmayacağı meselesinin nihai anlaşmaya varmak için gereklilik arz etmediğini vurguladı. Kerry, "Onların (geçmişte) ne yaptığını biliyoruz. Bundan hiçbir kuşkumuz yok. Onların belirli askeri eylemlerine ilişkin kesin bilgiye sahibiz. Biz ilerleme sağlamakla ilgileniyoruz. İlerleme gerçekleştirdiğimizi görmek bizim için çok önemli" dedi.
PUTİN'İN ORDUSUNA KITALARARASI BALİSTİK FÜZE KATACAĞINI AÇIKLAMASI
Kerry'ye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusuna 40 yeni kıtalararası balistik füze katacakları açıklaması da soruldu. Rusya'nın bu adımının kendilerini endişelendirdiğini dile getiren Kerry, eski Sovyetler Birliği topraklarındaki nükleer silahların imha edilmesine ilişkin kendileriyle işbirliği yaptıklarını hatırlatarak, bu noktada kimsenin geri adım atıldığını görmek istemediğine işaret etti.
İki ülke arasında konuyla ilgili "Start" anlaşmasını anımsatan Kerry, "Biz, bu noktada ters istikamette (nükleer silahları yok etme) gitmeye çalışıyoruz. Kimse bundan geri adım atılmasını istemez, kimse soğuk savaş dönemindeki statülere dönmek istemez. Kimse, güçlü bir ülkenin liderinden bu tür bir açıklama duymamalı" diye konuştu.
Kerry, Ukrayna konusunda ise ülkenin doğusundaki gerginliğin giderilmesine ilişkin oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun son günlerde daha önce olmadığı kadar faydalı görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Minsk anlaşmalarının tam anlamıyla uygulanabilmesi için bu grubun çalışmalarının önemine işaret eden Kerry, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın da gelecek günlerde bölgeyi ziyaret edeceğini bildirdi.