BIST 9.660
DOLAR 34,62
EURO 36,33
ALTIN 2.921,24
HABER /  DÜNYA

Esad silahları teslim etmeyecek!

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Suriye'nin kimyasal silahlarının teslimi konusunda ilginç açıklamalarda buldu.

Abone ol

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Rusya ve ülkesinin yaptığı anlaşmaya göre Suriye hükümetinin kimyasal silahları teslim etmesi gerektiğini, ancak eksperlerinin Esad'ın silahlarını teslim etmeyeceğini düşündüğünü açıkladı.

ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, konutunda gazetecilerle buluştu.

Espinoza, olası bir Suriye müdahalesinin tartışıldığı dönemde, Adana'daki ABD personelinin kentten ayrılma durumuna ilişkin soruyu yanıtladı.

"İncirlik Üssü'nde böyle bir durum yoktu. Konsolosluktakiler için verilen izin de 30 gün süreyle sınırlıydı. Bu 30 günlük süre gelecek ayın ilk haftasında doluyor. Bu izin süresi belki yeniden verilir, belki buna gerek kalmaz" dedi.

Kaç görevli ve ailesinin kentten ayrıldığına ilişkin soru yöneltilen Espinoza, gülerek yanıt vermedi. "Sınırda Suriye helikopterinin Türk savaş uçaklarınca düşürülmesinin ardından Suriye'nin misilleme yapacağına dair bir istihbaratınız var mı?" diye soru yöneltilen Espinoza, "Misilleme yapılacağına dair herhangi bir duyum yok" yanıtını verdi.

'EKSPERLERİMİZ ESAD'IN SİLAHLARINI TESLİM ETMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR'

Gazetecilerin, "Olası bir Suriye müdahalesi yine gündemde mi?" sorusuna cevap veren Konsolos John L. Espinoza şunları söyledi:

"Hala hazırız. Eğer bir müdahale gerekecek olursa hazırız. Esad ve Rusya ile yapılan anlaşmanın sonuçlarını görmek istiyoruz. Anlaşmaya göre atılması gereken belli adımlar var. İlk adım Suriye hükümetinin 1 hafta içinde kimyasal silahlarını ve yerlerini söylemeleri gerekiyor. Suriye silahlarını teslim edeceğini söylerken müdahale doğru değil. Ayrıca bizim eksperlerimiz ise Esad'ın silahlarını teslim etmeyeceğini düşünüyor."

'BİZE ANTİFRİZ DENİLDİ'

Adana'da Suriyeli muhaliflerin 'sarin gazı' olduğu ileri sürülen kimyasal malzemelerle birlikte yakalandığına ilişkin soruyu Konsolosu John L. Espinoza, şöyle yanıtladı:

"Bu konuda sizin bildiklerinizden başka bir şey bilmiyorum. Emniyet Müdürlüğü bize 'antifriz' ve buna benzer şeyler olduğunu söyledi. Suriye'de muhalefetin kimyasal kullandığına dair bilgimiz yok. Kimyasal saldırılarda muhalefetin rolü olduğuna dair inandırıcı kanıt yok. Tüm istihbaratımız bu saldırıdan (Suriye'deki kimyasal silahlı saldırı) Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler raporu da bunu destekliyor ama kimin yaptığını söylemiyor."

'ELEŞTİRİ VE TEHDİTLER BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'

İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Espinoza, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki durumu uluslararası medyanın abarttığını düşünmüyorum. Her gece bir çok yerde protestolar oluyordu. Binlerce insan eylem yapıyordu. Bir kaç kişi öldü. Bu durum Türkiye'de normalde olan bir durum değildi. Bu nedenle uluslararası medyada haberler çıktı. Uluslararası medyaya yönelik eleştiri ve tehditler beni hayal kırıklığına uğrattı. Dünyanın her yerinde böyle eylemler haber oluyor. Bu eylemler sürecinde Türkiye'nin imajının sıkıntıya girdiğini düşünüyorum. Ama protestolar demokrasinin önemli bir parçası."

'SÜRECİ DESTEKLİYORUZ'

PKK'nın 'çekilmeyi durdurma' açıklamasıyla ilgili görüşleri sorulan Konsolos John L. Espinoza, şöyle dedi: "Barış süreci devam ediyor gibi gözüküyor. Bir çok şey Demokratikleşme Paketi'nde ne olduğuna bağlı gibi görünüyor. Herkes barış sürecinin ilerlemesini görmek istiyor. Çok yorum yapılıyor bu konuyla ilgili. Ama yine de bu süreci ilerletmek için bir çalışma var ve biz bunu çok destekliyoruz."

ATLANTİK ÖTESİ SİYASİ ARAŞTIRMACI

Türkçe, Fransızca ve Yunanca’yı akıcı bir şekilde konuşan Espinoza, Adana’ya atanmadan önce Dışişleri Bakanlığı Kafkas İşleri ve Bölgesel Çatışmalar Dairesi Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 2008- 2009’da Afganistan’ın Kunar ve Nuristan bölgelerinde ABD öncülüğünde yürütülen İl Yeniden Yapılandırma Ekiplerindeki en kıdemli sivil memur olarak yer aldı. 2006- 2008’de, terörle mücadele işbirliği, Rusya, Kafkaslar ve Balkanlar üzerinde siyasi ataşe olarak çalıştı. Dışişleri Bakanlığı’nın 'Atlantikötesi Siyasi Araştırmacısı' olarak 2005’ten 2006’ya kadar Paris’te kaldı. 2004’ten 2005’e kadar da Irak'ta görev yaptı.