2012’de Suriye rejiminin üst düzey isimlerinin öldüğü Şam’daki patlamanın arkasında muhaliflerin değil Esed'in olduğu iddia edildi.
Abone olBundan tam 2.5 yıl önceydi. Suriye’nin başkenti Şam’da 18 Temmuz 2012’de rejimin en yetkili isimlerini bir araya getiren Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı bombalı bir saldırının hedefi olmuş, Savunma Bakanı Davud Raciha, Devlet Başkan Yardımcısı General Hasan Türkmeni, istihbarat şefi Hişam İhtiyar ve Esed'in kız kardeşi Büşra ile evli olan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Asıf Şevket dahil 15 üst düzey Suriyeli hayatını kaybetmişti.
ONUN ÖLÜMÜ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ
Asıf Şevket, ailede Esed'e en yakın görünen isimlerden biriydi. Daha önce Suriye’nin çok korkulan istihbarat teşkilatına da liderlik etmişti. Onun ölümü, Suriye’de birçok dengeyi değiştirdi. Esed'in çevresinde muhaliflerle diyalog kurulmasını savunan sesler kesildi, Suriye lideri Özgür Suriye Ordusu’na ve ülkede kendisine muhalif tüm kesimlere karşı çok daha acımasız bir şekilde operasyonlar yaptı. Hatta kimyasal silah kullandı. İşte tüm bu gelişmelerle ilgili Amerikan Wall Street Journal gazetesi şok edici bir habere imza attı.
EL KUDÜS YAPTI
Gazete, Suriye rejiminden 20’den fazla kişiyle konuşarak derlediği özel haberinde Suriye’de savaşın yönünü değiştiren bu eylemin aslında Esed tarafından yaptırıldığını ileri sürdü.
Gazeteye göre Esed, çevresinde başta Asıf Şevket olmak üzere diyalog yanlılarını ortadan kaldırmak ve muhalif sesleri bastırmak için bu bombalamayı kullandı. Kendisini ziyaret eden Lübnanlı bir heyete, ''Beni sevmelerini değil benden korkmalarını istiyorum'' diyen Esed, bombalı eylem için İran’ın dış operasyonlarından sorumlu El Kuds gücünü kullandı.
ESED REJİMİNİN İŞİYDİ
Nitekim El Kuds’un başındaki General Kasım Süleyman da olayın gerçekleştiği günlerde Şam’daydı. Esed'in çok güvendiği generallerinden biri olan ve daha sonra Türkiye’ye sığınan Manaf Tlass da gazeteye yaptığı açıklamada, ''O eylem Esed rejiminin işiydi'' dedi.
Suriyeli general, ''Esed beni ve Şevket'i muhaliflerle diyaloğu savunduğumuz için ortadan kaldırmak istiyordu. Ofisimde 6 bombanın yerleştirildiğini tespit ettiğim an kaçtım ve olaydan iki hafta önce Türkiye’ye sığındım'' diye konuştu.
TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMIŞTI
İçişleri Bakanı ve İstihbarat Şefi’nin de ağır yaralandığı saldırı sonrası Suriye hükümeti Türk Büyükelçiliği’ne sadece 100-150 metre ötede gerçekleştirilen saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutmuştu.
Suriye Enformasyon Bakanı, Devlet TV’sine çıkıp isim vererek Türkiye’yi suçladı. ''Bu teröristlere yardım eden, cephane veren Türkiye bu ahlaksız saldırının sorumlusudur'' demişti.