Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, el Kaide'yi desteklemekle suçladığı Batılı ülkelerin yüksek bedel ödeyeceğini savundu.
Abone olSuriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, "Suriye'de yaşanan, güvenliği tehdit eden olaylar değil kelimenin tam anlamıyla bir savaştır" dedi.
Esad, iç tehditleri de asalaklar, hırsızlar, tekfirciler, El Kaideciler ve Nusracı gruplar olarak açıkladı.
Mezhep savaşı çıkar mı sorusuna Esed, "Suriye halkı muazzam bir halktır, bu konuda bir korkumuz yok" diye cevap verdi.
Suriye'de, 1946'da Fransa'dan bağımsızlığın ilan edilmesinin yıl dönümünde kutlanan Cela (Bağımsızlık) Bayramı dolayısıyla hükümete ait El-İhbariyye televizyonuna özel demeç veren Esed, ülkede yaşanan son durumu değerlendirdi.
Devlet Başkanı Esed, Bağımsızlık Bayramı'nda halka seslenerek, "Sömürgeci, ordularını alıp çıkmış ama egemenlik ve karar hakkını da beraberinde götürmüşse bağımsızlığın bir kıymeti kalmaz. Gerçek bağımsızlık, sömürgeciler tam olarak gittiklerinde ve egemenliği kelimenin tüm anlamlarıyla geri aldığımızda yaşayacağımız bağımsızlıktır. Eğer orada işgal altındaki bir ülkede özgür bir halk varsa, onların durumu, egemenliğini kaybetmiş bir halktan ve kararı kaybeden bir devletten daha iyidir" ifadesini kullandı.
İÇ VE DIŞ TEHDİTLERE MARUZ KALIYORUZ
Suriye'nin iç ve dış tehditlere maruz kaldığını bildiren Esed, şöyle konuştu:
"Suriye'yi yeniden sömürgeleştirmek istiyorlar, bu defa geleneksel taktikleri bırakıp, yeni taktikler deniyorlar. Suriye'ye dışarıdan farklı uyruklu savaşçılar gönderiyorlar. Buna 'modern sömürgeleştirme' diyoruz, en sonuncusunu Irak ve Afganistan'da yaşadık. Suriye'de yaşanan, güvenliği tehdit eden olaylar değil kelimenin tam anlamıyla bir savaştır. Amerika'nın başkanlığındaki batı güçleri, Avrupa'da bile bazı devletlerin bağımsız olmasına izin vermiyor, üçüncü dünya ülkelerinin ise boyun eğmesini ve kendi menfaatleri doğrultusunda davranmasını istiyor."
Suriye'nin, tarih boyunca emperyalistlerde hakim olma isteği uyandırdığını anlatan Esed, "Bu emperyalist ülkeler, savaşta taraf durumundadır. İlk başlarda siyaset ve medya aracılığıyla aleyhimizde verdikleri destekle bunu gösterdiler. Son zamanlarda ise muhalefete maddi ve lojistik destek sunmaya başladılar, silahlanma alanında da destek sağladıklarını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
BATI EL KAİDE'Yİ DESTEKLİYOR
Batı ülkelerini sert bir dille eleştiren Esed, şöyle devam etti:
"Batı, çifte standart uyguluyor, Suriye'de terörü finanse ediyor ve El Kaide örgütünü destekliyor ancak bunun bedelini Avrupa ve Amerika'nın ortasında ağır ödeyecek. Batı, razı olmadığı devletler aleyhinde elindeki her kartı kullanıyor, El Kaide üyeleri başka ülkelerin yükünü hafifletmek için Suriye'ye gönderiliyor. Batı Mali'de El Kaide ile savaşırken Suriye'de, Libya'da ve başka yerlerde El Kaide'yi destekliyor. Afganistan'da da desteklemiştiler sonra bu durum onlara pahalıya mal oldu. Bu durum Suriye'nin yıkılmasına neden oluyor, mesele bizim ya da onların kazanması değil, sonuçta ağır bedel ödeyecek olan Suriye'dir."
HIRSIZLAR, ASALAKLAR, TEKFİRCİLER, AL KAİDECİLER, NUSRACILAR
Esed, iç tehdidin de önemli bir etken olduğunu belirterek, "İç etkenler de var, hırsız gruplar var, bazı terör olaylarını yapmaları için dışarıdan maddi anlamda desteklenen asalak gruplar var, tekfirci, El Kaideci, Nusracı gruplar var, hepsi bir düşünce etrafında birleşmiş durumda, hırsızlar ve asalaklar ağır darbe yedi, bir kısmı dağıldı, bir kısmı tekfircilerin arasına karıştı. Biz şimdi tekfirci gruplarla mücadele ediyoruz" ifadesini kullandı.
MEZHEP SAVAŞI ÇIKAR MI
"Suriye'de mezhep savaşı çıkar mı" sorusuna Esed, şu yanıtı verdi:
"Her toplumda, sınırlı fikirleri olan, dar ufuklu, vatan sevgisi zayıf kişiler vardır. Bunlar kriz zamanlarında zararlı fikirleriyle ortaya çıkar. 1980'li yıllarda Müslüman Kardeşler (İhvan) krizinde, İhvan mezhepçi düşünceyi kullandı, internet ve uydu televizyonlarının olmamasına rağmen mezhepçi düşünceyi yaymada başarılı oldular. İhvan yenildiğinde Suriye'de durum normale döndü. Suriye halkı muazzam bir halktır, bu konuda bir korkumuz yok."
Esed, sınırlı fikirli mezhepçilerin kendisini korkutmadığı ve kaygı duymadığını belirten Esed, "Suriye halkı bilinçli bir halktır. Bu geçen iki yıl bunu gösterdi, yoksa çok daha farklı bir durum görebilirdik. Suriye'de durum, krizin başladığı dönemlere göre daha iyi, krizin başında mezhepçi üslup ve medya yalanları sebebiyle insanlar korkmuştu. Süreç içinde halkın bilincinde bir artış oldu, yalanları gördüler, güven içinde yaşadıkları eski Suriye'yi hatırladılar. Halk bizi iyimser kılıyor, iyimserliğimizi özellikle güçlü şehit ailelerinin duruşundan alıyoruz" diye konuştu.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Arap ülkeleri ile Türkiye'nin, Suriye yönetimine karşı aldığı tavrı da eleştirdi.