Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda Suriye’ye yapılacak bir saldırının Ortadoğu’da bölgesel bi...
Abone olSuriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda Suriye’ye yapılacak bir saldırının Ortadoğu’da bölgesel bir savaşı tetikleyebileceğini söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Esad, Fransız Le Figaro gazetesi muhabirinin sorularını yanıtladı. 21 Ağustos’ta rejimin kimyasal silah kullanmadığına dair herhangi bir kanıtının olup olmadığı sorulan Esad, kanıt sunması gerekenlerin suçlamayı yapanlar olduğunu söyleyerek ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bu yönde herhangi somut bir delil sunamadığını belirtti. Rejimin kimyasal silah kullandığı iddialarının mantıksız olduğunu dile getiren Esad, “Elimizde kimyasal silah var veya yok demiyorum. Ancak ordumuzun kitlesel imha silahlar kullanmak istediğini farz edelim. Bunu, kendi askerlerinin de olduğu bir yerde kullanmış olması mümkün mü? BM müfettişleri hastanelerde bu silahlardan etkilendiği için tedavi gören askerleri de ziyaret etti. Buradaki mantık nerede?” ifadelerini kullandı.
“SURİYE’YE SALDIRI OLURSA BÖLGESEL SAVAŞ ÇIKABİLİR”
Esad, Suriye’ye karşı bir askeri bir saldırı yapılması durumunda ne yanıt vereceği sorusuna, “Ortadoğu bir barut fıçısı ve ateş bugün yaklaşıyor. Suriye’nin vereceği yanıtı değil, ilk saldırı sonrasında ne olabileceğini konuşmalıyız. Ancak ne olacağını kimse bilmiyor. Barut fıçısı patladığında herkes durumun kontrolünü kaybedecek. Kaos ve aşırıcılık yayılacak. Burada bölgesel bir savaş riski söz konusu” cevabını verdi.
“FRANSA’NIN DÜŞMANCA POLİTİKASI OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR”
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, “Fransa, Suriye’nin düşmanı haline mi geldi” şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi:
“Teröristlere mali ve askeri katkıda bulunan herkes Suriye halkının düşmanıdır. Suriye’nin ve Suriye halkının çıkarlarına karşı çalışan herkes düşmandır. Fransız halkı bizim düşmanımız değil fakat Fransız hükümeti Suriye halkına karşı düşmanca bir politika izlemektedir. Bu düşmanlık Fransız hükümetinin politikasını değiştirmesi durumunda bitecektir. İzlenen politika ise Fransa’nın çıkarları üzerinde olumsuz bir takım sonuçları doğuracaktır.”