Konya'da kurulan Danabank, Türkiye'nin en fazla büyükbaş hayvanına sahip Erzurum'a örnek oldu.
Abone olKuzeydeoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), proje için 1 milyon 350 bin TL destek sağlayacak.
Büyükbaş hayvan sayısı bakımdan birinci sırada olan, ancak düşük verimli ırklarla hayvancılığın yapıldığı Erzurum'da hayvancılığın gelişmesi amacıyla yeni bir proje hayata geçiyor.
Atatürk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde daha önce başlatılan Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi ile suni tohumlama yaygınlaştırılarak kaliteli buzağı elde edilmesi, klasik hayvancılığın aksine çiftçilerin eğitimlerle bilinçlendirilmesi sonucu, proje kapsamında 6 yıl içinde 40 bine yakın suni tohumlama yapılmıştı. Son olarak Konya Şeker tarafından kurulan Danabank'ın benzerinin Erzurum'da kurulması için çalışmalara başlandı.
Projenin mimarı, yaklaşık 9 ay önce hizmete giren Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA). Erzurum'da projeyi yürütebilecek kamu kurumlarına ve meslek örgütlerine projeyi öneren KUDAKA, bir süre önce Atatürk Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Tarım ve Kredi Kooperatifi, Erzurum Ticaret Borsası gibi kurumların temsilcilerine konuyla ilgili bilgi verdi.
Mutabakatın sağlandığını belirten KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, proje maliyetinin 1 milyon 500 bin TL olduğunu, bunun yüzde 10'unu proje ortaklarının karşılayacağını söyledi. İlk etapta 250 baş montofon ve holstein hayvan alınacağını açıklayan Altan, Erzurum'un büyükbaş hayvan potansiyeli olduğunu belirterek, Danabank'nın çalışma sistemiyle ilgili şunları söyledi:
"Hayvanların hijyenik şartlarda ve modern imkânlarla bakımının yapılacağı tesislerde vatandaştan belirlenen şartlara göre hayvan alımı yapılabilecek. Şartlar henüz belirlenmedi ancak benzer sistemi kuranların çalışma şekline göre Danabank'ta hayvan kiralama sistemi olacak. Buna göre çiftçi, hayvanını getirip Danabank'a bırakıp aylık belirlenen bir ücret alacak. Hayvanından olan buzağı da çiftçinin olabilecek. Danabank hayvanın sütünü satacak. Belirlenen şartlar karşılığında kendisine sadece belli bir ücret ödenecek. Fazla hayvana sahip olanlarla az hayvana sahip çiftçiler arasında adaletsizlik olmaması için herkesten aynı ve sınırlı sayıda hayvan alınacak." dedi.
Vatandaşın kiraya verdiği hayvanın durumunu her zaman görebileceği bir sistem olacağını kaydeden Dr. Altan, projenin uygulayıcısının Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü olacağını belirtti. Proje yürütücüsü ve paydaşları arasında mutabakat sağlandığını tekrarlayan Altan, kendilerinden fizibilete çalışma raporlarını istediklerini ve 1 Ekim 2010'a kadar süre verdiklerini dile getirdi. Konya ve Kayseri'de hizmet veren benzer projeleri yerinde görmek amacıyla gezi de düzenlendiğini anlatan Altan, projenin her aşamasında KUDAKA personelinin teknik destek vereceğini sözlerine ekledi.