Deprem anında neler yapılması gerektiğini simulasyonla anlatan deprem TIR’ı Erzincan’da.
Abone olKuzey Anadolu Fay Hattı Deprem TIR’ında ilköğretim öğrencilerine deprem anında neler yapılması gerektiği konusu anlatılıyor.
Uzmanlar tarafından 8’er öğrenci Deprem TIR’ına alınarak 6.1 şiddetinde deprem yapılıyor. Bu esnada öğrencilerin neler yapılması gerektiği anlatılırken öğrencilere broşür dağıtıldı.
Görevliler amaçlarının öğrencileri bilinçlendirmek olduğunu vurgulayarak şunlara değindiler; “Araç içinde bulunan simülatörle, Elazığlılar'a, 8 Mart 2010 tarihinde Elazığ Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi merkezli 42 kişinin ölümüne neden olan 6.1 büyüklüğündeki deprem anı yaşatıldı. Deprem anını bire yaşayan vatandaşlara, deprem anında ne yapılması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz. Sürekli hareket halindeyiz. Belki yıllar sonra Ege Denizi kapanacak. Tabi bu milyonlarca yıl sürebilir. Ama bizim elimizdeki veriler sadece 30-40 yıldan ibaret."
Depremlerin olumsuz etkilerini belirleyen 5 önemli faktörün büyüklük, süre, uzaklık, cins ve derinlik olduğunu söyleyen Uzman Görevliler, "Elazığ Karakoçan Başyurt depreminin büyüklüğü 6.1 idi, şiddeti se 7.7'lik depremle 6'lık deprem arasında belki 100 belki de 1000 misli fark var.
Depremin süresi ne kadar uzun olursa, binaların ayakta kalma şansı o kadar artar. Deprem bölgesine yakın oturan daha çok etkilenir. Depremin geçtiği dalga da çok önemli çünkü dağılma ve kırılmanın yönü var. Enerjide fayın niteliği de var ve zemin koşulları da çok önemli" diye konuştular.