BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Erzik FİFAyı topa tuttu

FIFA Tahkim Kurulu'nun verdiği kararı değerlendiren UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, FIFA'yı topa tuttu.

Abone ol

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Tahkim Kurulu'nun verdiği kararla FIFA'nın imajına zarar verdiğini söyleyerek, "Böyle bir kararı beklemiyordum. Tahkim Kurulu, bir yerde noterlik yaptı. İtirazların tümünü büyük hızla reddederek bir nevi işin kolayına kaçtı" dedi. Erzik, en küçük sorun olduğunda hemen isminin gündeme geldiğini, ama kazanılan başarılarda ise akıllara gelmediğini söyledi.

FIFA Tahkim Kurulu kararını İHA muhabirine değerlendiren UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, böyle bir kararı beklemediğini belirterek, "Dosyayı incelediğiniz zaman gerekçeli kararda öne sürülen koşullar, havalimanından başlayarak, seyircinin davranışı dahil, sonradan tünelde olan olaylar için söylenen genel laflar var. 'Cezaya mesnet teşkil eden olay şudur' diye tek tek ayrım yapılmamış. Dolayısıyla cezada indirim yapılacağı kanaati bende oluşmuştu. Bu sadece benim kanaatim değildi. Çeşitli çevrelerle yoğun görüşmelerde bulundum. Tahkim Kurulu'nun kararında futbolculara verilen cezalar, seyircisiz oynama cezası, hatta dışarıda oynanacak maçlara ilişkin bazı indirimler bekliyordum. Son güne kadar bu görüşümü muhafaza ettim. Karar açıklamadan bir önceki yapılan temaslar da bana bunu teyit etti. Ama karar hiç beklemediğimiz bir şekilde onaylanarak geçti. Üzülerek söylüyorum, Tahkim Kurulu bir yerde noterlik yaptı. İtirazların tümünü büyük bir hızla, bütün başvurularımıza, ayrıntılı savunmamızda açıklamamıza rağmen bu genel kararı onayladı. Yani bir nevi işin kolayına kaçtı. Ben FIFA İcra Kurulu üyesi olarak FIFA'nın tutarlılığına, kuvvetler ayrımına zarar gelmesini istemeyen insanların başında geliyorum. FIFA'nın imajını korumak ve bu imaja ilave bir şeyler eklemek sadece benim değil başkandan başlayarak tüm FIFA İcra Kurulu üyelerinin görevleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla ben bu imaja zarar gelmesini istemem" diye konuştu.

"2002 DÜNYA KUPASI'NDA SEVİLİYORDUK DA ŞİMDİ Mİ SEVİLMİYORUZ ?"
Uluslararası Spor Mahkemesi'nde (CAS) kararın düzeltileceğini ve cezalarda indirime gidileceğini düşündüğünü söyleyen Erzik, "FIFA, UEFA'da davaların CAS'a gitmesini istemeyiz. Kendi içimizde çözülsün isteriz. Disiplin Kurulu'nun aldığı kararın Tahkim Kurulu'nda belli bir sonuca ulaşmasını isteriz. Ama çaresiz kalınca CAS'a gitmenin yararı olduğuna inanıyorum. Ümit ediyorum, CAS'ın bu konuda özellikle federasyonumuza ve oyuncularımıza olsun genel verilmiş cezalarda yeniden bir değerlendirme yaparak indirimler yapacağına inanıyorum. Bunu sporun adaleti için de istiyorum. FIFA ve UEFA'nın kurumsal yapısına yararı olacağına inandığım için istiyorum" ifadelerini kullandı.

Her şeyden önce bir spor adamı olarak seyircisiz oynama cezasının bu boyutta olmasını hazmedemediğini vurgulayan Erzik, "Seyirci futbolun en önemli faktörü, seyirci olmazsa futbol olmaz. Milli Takım'a ya da kulüplere ceza verirken, rakibi de düşünerek ceza vermeniz, rakibin de seyircisinin olmayacağını düşünmek lazım. Futbol bir eğlence, şovdur. Bu şov zevkini verebilecek, futbolcuları, hakemleri motive edecek, onlara gerçekten yarışma içerisinde olduğunu hissettirebilecek unsur ise seyircidir. Bu nedenle seyircisiz oynama cezalarının çok az verilmesi taraftarıyım. Kaldı ki İsviçre maçında bizim seyircimizin olaylarda çok büyük rolü de yok. Zaman zaman sahaya yabancı maddeler atılmıştır. Ama bunun karşılığında 200 bin Frank para cezası verilmiştir. FIFA'da 'Oyunun iyiliği için' sloganını kullanıyoruz. Oyunun güzelliği için 6 maç seyircisiz oynama cezası çok olmuştur. Bunda indirim bekliyordum. İnşallah bu beklentim CAS'da elde edilir" şeklinde konuştu.
Türkiye'yi dışarıda kimsenin sevmediği şeklinde bir takım yanlış polemiklerin içine girilmemesi gerektiğini ifade eden Erzik, "FIFA Başkanı Sepp Blatter'in hemen maç sonrası yaptığı açıklama doğru olmamıştır. Çünkü kendisi 207 ülkenin başkanıdır. Tabii ki kendisi İsviçreli'dir, FIFA'nın merkezi de İsviçre'dedir. Dolayısıyla hepimizden daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Kendisiyle her yaptığım görüşmede bu konuda üzüntü duyduğunun en yakın şahidiyim. Bu açıklamasının doğru olmadığını, acil hareket ettiğini söylemiştir. Eğer 'İsviçre olmasaydı da başka bir ülke olsaydı aynı cezayı alır mıydık?' diye kıyaslama yapmak yanlıştır. Bu önyargılar bizi bir yere götürmez. Bizi, Türkiye'yi kimse sevmiyor gibi bir takım yanlış polemiklerin içine girilmemeli. Siz sahada kazanırsanız, centilmence hareket ederseniz, hiçbir probleminiz olmazsa kimse durup dururken size ceza veremez. Evet, cezanın dozu biraz fazla kaçmıştır. Hem 6 maç dışarıda hem seyircisiz oynayacak olmamızı hazmetmemiz mümkün değildir. Ama bunu başka noktalara da taşımak yanlıştır. 2002 Dünya Kupası'nda her şeye rağmen dünya 3.'sü olduk. O zaman Türkiye seviliyordu da şimdi mi sevilmiyor? Böyle yanlış bir yargıya kapılmamak lazım" dedi.

"EN KÜÇÜK SORUN OLDUĞUNDA TEK SUÇLU BULUNUYOR, O DA BEN"
En küçük sorun olduğunda hemen isminin gündeme geldiğini ama kazanılan başarılarda ise akıllara gelmediğini belirten Erzik, "2002 Dünya Kupası'na gidiyorsunuz, gruptan çıkıyorsunuz. Gruptan çıkmazdan önce Brezilya ile oynadığınız maçta hakem hatası oluyor. Üstelik de o tarihte FIFA Hakem Komitesi başkanıyım. Bir tek suçlu bulunuyor, o da ben. Şampiyonada aynı hakem iki maçımızı yönetiyor. Japonya ile oynadığımız maçı Avrupa'nın en iyi hakemlerinden Collina yönetiyor. Japonya'yı Japonya'da yeniyorsunuz. Kazanılan başarılardan sonra suçlu aranmaz. Dolayısıyla sizin isminizden kimse bahsetmiyor. 2002 Dünya Kupası'nda 3. oluyorsunuz. Bir sürü kahramanlar oluyor. Elde edilen başarının kahramanları olarak teknik heyet, futbolcular, federasyon tabii ki en başta yer alacak. Ama en ufak sorun olduğunda hemen bizim üstümüze geliniyor. Herhalde yaptığımız işten dolayı. Ben bunlara alışığım. Bir takım insanlar 'Ben bunu yaptım' diye ortaya çıkar, yaptıklarını anlatmaktan zevk duyar. Bir takım insanlar da bir şeyler yapar, yaptıklarını anlatmaz ama kamuoyu onun farkındadır. Önemli olan da budur. İllaki 'Bunu yaptım, şunu yaptım' demek gerekmez. Zaten böyle bir savunma ihtiyacı hiç duymadım" ifadelerini kullandı.

Belçika Futbol Federasyonu'nun Fenerbahçeli futbolcu Önder Turacı'nın Ay-yıldızlı formayı giymesine izin vermesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Erzik, "Katar'daki FIFA Genel Kurulu'nda iki pasaportu olan, iki ülke takımında oynama hakkı olan, A Milli olmamış oyunculara bir tercih hakkı verilmesi konusunda karar almıştık. Ama Önder Turacı'nın A Milli formayı giyebilmesi için yapılacak başvuru süresi maalesef geçirilmişti. Önder Turacı da, Belçika Ümit Milli Takımı'nda oynadığı için hakları Belçika Futbol Federasyonu'nun elindeydi. Belçika Futbol Federasyonu Başkanı Jan Peeters ile görüştüm, o da bu konuda anlayış gösterdi. Ama ben bunu tarzım olarak kimseye söylemedim. Daha önce FIFA'ya şikayet edildiği için, o süre geçirildiği için Önder hakkında hemen oynatma hakkımız yok. Bu hukuki süreci de Belçika Futbol Federasyonu izin verdiği andan itibaren lehimize işletme olanağı olacak. Umuyorum ki Önder Turacı sorunu mutlu sona erecek. İnşallah Önder Turacı daha başarı olur, kendi ve milli takıma daha iyi hizmet verir. Türk futbolu da bir futbolcusunu kazanmış olur" dedi.