BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,07
ALTIN 2.833,74
HABER /  POLİTİKA

Eruygurdan darbe planı iddiası

Radikal'den İsmet Berkan ile Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, emekli Orgeneral Şener Eruygur'a suçlama yöneltti.

Abone ol

Radikal Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan ile Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, Ağustos 2004'te devir teslim törenlerine davet edilmedikleri gerekçesiyle Orgeneral Şener Eruygur ve Orgeneral Aytaç Yalman hakkında ağır eleştiriler yöneltti.

İsmet Berkan, her iki isimden de bahsettiği 29 Ağustos'taki yazısında, bir komutanın Genelkurmay Başkanı Özkök'ü pasiflikle suçlayarak darbe planları yaptığını, 'Tarih beni yazacak' dediğini aktardı. Aynı komutanın emekli generaller aracılığıyla politikacı ve gazetecilerle siyasete ilişkin mühendislik çalışması gerçekleştirdiğini kaydetti. New York'taki Kıbrıs görüşmeleri sırasında da bir komutandan mesaj alan 'cuntacı profesör'ün (Rauf Denktaş'ın danışmanı Mümtaz Soysal) 'askerler sert bir bildiri yayınlayacak' diye sevinçten havaya uçtuğunu anlatan Berkan, profesörün haber kaynağını sormuştu. Murat Yetkin de aynı tarihli köşe yazısında Eruygur'a "Sizin 'darbeci' olduğunuz öne sürülüyor." dediğini aktardı.

Eruygur ile Aralık 2003'te makamında yaptıkları görüşmeyi anlatan Yetkin, Eruygur'un Radikal'i 'hükümet yanlısı yayın yapmakla' suçladığını ifade etti. Yetkin, verdiği cevabı da yazdı: "Ben bunu nereden çıkardıklarını sordum. 'Öyle söyleyenler var.' dedi. Ben de, 'Bazı internet siteleri de sizin darbeci olduğunuzu öne sürüyor. Onlara da mı inanacagız?' dedim. (O sıralarda Eruygur'un bazı politikacılarla, emekli generalleri aracı koyarak makamında görüşme yaptığı konuşuluyordu. Eruygur'un, yalnız Ankara'dan değil, İstanbul'dan da bazı işadamı, siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarlarına verdiği akşam yemeklerinde siyasi projeler ortaya koyduğu biliniyordu. Bu toplantılarda Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün AKP hükümetine gerekli direnişi göstermediği gerekçesiyle eleştirildiği, Özkök'ün kulağına da muhtemelen gidiyordu.)

(Zaman)