BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,35
ALTIN 2.835,26
HABER /  GÜNCEL

Ertuğrul Özkök ters köşeye yatırdı

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök hükümete tam destek verirken komutanlara 'kusura bakmayın' dedi...

Abone ol

Komutanlara 'kusura bakmaYIN' diyen Ertuğrul Özkök, AK Parti Hükümeti'nin üç generali görevden almasına tam destek verdi...

Hükümetin 3 generali 'açığa alması'nın yankıları sürüyor. Bugünkü köşesinden 'Sayın komutan kusura bakma ama' diye seslenen Ertuğrul Özkök yazısında şu ifadelere yer verdi:

KOMUTANLAR kusura bakmasın;

Siyasi iktidarın üç komutanı açığa alması kararı benim için hiç şaşırtıcı olmadı.

CHP yönetimi de kusura bakmasın;
Üç komutanın açığa alınması kararı öyle “sivil darbe” falan değildir.
Bal gibi de sivil iktidarın yetki alanına girer.
Komutanlar yine kusura bakmasın.
Büyük bir taktik hata yaptılar.
Bu sorunun Yüksek Askeri Şûra sırasında çözüme kavuşturulması çok daha uygun, çok daha şık olacaktı.
Ama siyasi otoritenin beklentisini hiç dikkate almadılar.
Böyle yüksek düzeyli bir terfide, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın bir anlamda “by pass” edilerek karar çıkartılması şık olmamıştı.
En azından kritik noktadaki üç komutanın terfisi askıya alınabilirdi.
Bunun yerine bir nevi “hülle” yapıldı.



DİĞER YAZARLAR NE DEDİ?

Mehmet Barlas (Sabah)
Bazen yasalar bazen teamüller

Demek ki ağustostan düne kadar "Teamüller" dünden sonra da "Yasalar" ağır basmış oluyor.
Yasaların ağır basmasını "Sivil darbe" olarak niteleyen CHP'li Anadol da "Askeri Demokrasi"nin teamüllerinin, yasalardan daha ağırlıklı olduğunu seslendirmekten başka bir şey yapmış olmuyor.

Nazlı Ilıcak (Sabah)
Siyasi otoritenin takdir hakkı yok mu?


Askerin takdir hakkı var da, siyasi otoritenin takdir hakkı olmayacak mı? Siyasetin takdir hakkına saygı göstermeyen bir Askeri İdare Mahkemesi haklı mı sayılacak? Kaldı ki, terfilere ilişkin Şûra kararları yargı denetimine kapalı olduğuna göre, bunun tamamlayıcısı sayılan terfi kararnamesi, nasıl oluyor da, idare mahkemesi tarafından denetlenebiliyor? Burada da bir çelişki yok mu?
İşte bunlar da benim sorularım.

Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak)
Son derece önemli bir adım


Bu adım yetki-sorumluluk bütünlüğünü oturtma yolunda atılmış son derece etkili bir adımdır. Sorumlu ama yetkisiz bakanlıklar (jandarma karşısında İçişleri, Genelkurmay karşısında Milli Savunma bakanlıkları) ile tüm yetkiye sahip ama bundan dolayı siyasi sorumluluk taşımayan (bir tür dokunulmaz) askeri yapılar arasındaki garip ve ters ilişki Türkiye'de askeri vesayet sisteminin temel taşlarından birisini oluşturur.

ÇÖLAŞAN GENELKURMAY'A ÇATTI!
Emin Çölaşan'ın yazısını okumak için diğer sayfaya geçiniz

[PAGE]



Emin Çölaşan (Sözcü)
Resmin kelle alıyorlar


Hemen herkes korkutulmuş, sindirilmiş, susturulmuş. Bunun sonucu olarak, şimdi son hedefleri olan Türk Ordusu'yla oynnuyorlar, resmen kelle alıyorlar.

Hiç kimseden tık yok.

Baksanıza, üç komutan birden kurban veren Genelkurmay bile suskun.

Taha Akyol (Milliyet)
Sorun YAŞ'ta başladı


Temel hukuki mesele şudur: Yüksek Askeri Şûra’da alınan kararlar, hükümeti bağlayıcı mıdır? Hükümetin işi “noter” gibi onaylamak mıdır?
Eğer böyle ise, komutanların terfilerinde hükümetin hiçbir “takdir” yetkisi yoktur!AYİM böyle düşünmüş, YAŞ’ı “karar organı”, hükümeti ise “noter” gibi görmüştür. YAŞ’ta terfi ettirilen generallerin hükümet tarafından kararname ile terfi ettirilmemesini yanlış bulmuş, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Ali Sirmen (Cumhuriyet)
Sivil diktayı konsolide etme çabası

2007 ve 2010 oylamalarını zaferle kapatmış olan Tayyip Bey, 2011 oylamasını da kazanıp, sivil diktayı konsolide etme çabası içindedir.

Son olayı, işte bu çerçeve içine oturtup, bir daha bakalım. Her şeyin yasal olmasına karşın, demokrasi açısından nasıl bir manzara çıkıyor karşımıza dersiniz?..

Ahmet Altan (Taraf)
İşte Paşam CHP


Çok ciddi bir darbe davasının sanığı olan generallerin görevlerinden alınmamasını, tam aksine terfi ettirilmesini savunmak halka hizmet mi?
CHP yönetimi, iki Grup Başkanvekili'yle birlikte "darbe" sanığı generalleri savunurken "halkın" çıkarını mı koruyor?
Buna "evet" diyebilmek ancak tek bir mantıkla mümkün.
Darbenin halkın lehine olduğuna inanmakla.
Halkın iradesiyle oluşan parlamentoyu kapatmak, sivil siyaseti sahneden silmek istemek, "halkın lehine" bir davranış mı oluyor?

Şamil Tayyar (Star)
22 generali açığa alsa

Aslında hükümet, bu mahcup demokratları da kırmayıp halen görevine devam eden Balyoz sanığı 3 korgeneral, 2 koramiral, 5 tümgeneral, 6 tuğgeneral, 1 tümamiral, 5 tuğamiral olmak üzere 22 generali açığa alsa hiç fena olmaz. Sayın başbakan ne dersiniz?

Güngör Mengi (Vatan)
Evlere şenlik

Yazık ki Cumhurbaşkanı Gül bu olaya şaşırtıcı denecek kadar dar bir açıdan bakıyor. Dün İsviçre’ye giderken yaptığı açıklama, ancak eskilerin “evlere şenlik” sözünü hak edecek tuhaflıktaydı: