BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ertuğrul 120. yılında Alanya'da

Ertuğrul Firkateyni 120. yıl sergisi Alanya'da açıldı

Abone ol
Japon Kralı Meiji'yi gittiği ziyaretten dönerken 1890 yılında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Firkateyni'nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan 850 parça kalıntı Alanya'da sergilenmeye başlandı.

Oşima Adası açıklarında fırtınaya yakalanarak 550 denizcisi ile sulara gömülen Ertuğrul Firkateyni'nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan 6 bin parçadan konservasyonu tamamlanan 850'si Alanya'da Selçuklu döneminde inşa edilen Kızılkule'de sergilenmeye başlandı. Bodrum ve Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) ve Alanya Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen 'Ertuğrul Firkateyni 120'nci Yıl Sergisi'nin açılışını BOSAV Başkanı Tufan Turanlı ve Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu birlikte yaptı.

Ertuğrul Firkateyni'nden çıkarılan eserler arasında yer alan tüfek, mermi, kurşun, bakır ve tunç tabak, askerlerin yemek kazanları, firkateyne ait ahşap ve demir aksan, ceket düğmeleri, zincirler, 1856 yılına ait Kraliçe Victoria'nın resminin bulunduğu altın paralar ile gümüş Yen'ler sergilendi. Sergiyi ziyaret edenler arasında yabancı turistler de yer aldı. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, 'Projenin amacı Ertuğrul felaketi ile başlayan 2 ülke arasında ki dostluğun pekiştirilmesi ve büyük bir alana yayılan Kızılkule-Tophane ekseni projesinin tanıtılmasıdır.' dedi.

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'na firkateyn ve Japonya ziyareti ile ilgili bilgiler verdi. Tufan Turanlı, Ertuğrul Firkateyni'nde ki çalışmaların, Türk arkeoloji tarihinde yurt dışında yapılan ilk bilimsel kazı olma özelliği taşıdığını söyledi. Türk bilim adamları ve arkeologları olarak Osmanlı eserlerini bularak yurda getirmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Turanlı, "Bugüne kadar bulduğumuz 6 bin eserden 850'sini sergilemeye devam ediyoruz. Diğer eserlerin konservasyon çalışması laboratuvarda devam ediyor. Kalıntıların bir kısmı ise Japonya'da bulunuyor" dedi.
Kazı çalışmalarının yapıldığı 4 yıl içerisinde, firkateyn ve proje ile ilgili Japon basınında 468 ana gazete haberi yayınlandığını ve halkın da projeyi yakından takip ettiğini ifade eden Turanlı, "Projenin ana amacı bin bir zorlukla Japonya'ya giderek görevlerini başarıyla tamamlayan ancak; dönüş yolunda Ertuğrul'un kayalıklara çarparak parçalanması sonucu 550'si şehit olan Ertuğrul denizcilerinin anısını canlandırmaktır. Ana hedef kadar önemli olan 2'nci hedef ise geminin temel taşını oluşturduğu Japon-Türk dostluğunu pekiştirmektir. 2007 yılından beri her yıl Japonya'da devam eden araştırma ve kazılar bu açıdan oldukça başarılıdır." diye konuştu.
Sergi 16 Haziran'a kadar açık kalacak.